Снимка: БГНЕС

Нечувано за спортен колекционерски артикул: тениската, която аржентинският футболен гений Диего Марадона носи на легендарния мач от Световното първенство с Англия през 1986 г., беше продадена за близо 9,3 милиона долара. Аукционна къща Sotheby's отчита рекордната продажба, предаде АФП. Футболната легенда почина на 25 ноември 2020 г.

Аржентинската футболна федерация (AFA) не можа да получи тениската. Федерацията искаше да запази фланелката в тренировъчния лагер на селекцията на Албиселесте, в южните покрайнини на Буенос Айрес. Федерацията е могла да предложи едва 6,8 милиона долара, но оферта, подадена в последния момент от Близкия изток, провали намеренията им.

Предишният рекорд за най-скъпо продадено спортно облекло принадлежеше на американската бейзболна легенда Бейб Рут. На търг бяха продадени артикули на звездата на стойност 5,6 милиона долара през 2019 г.

Повече от 35 години фланелката на Марадона принадлежи на бившия английски халф Стив Ходж, който я предостави на Националния футболен музей в Манчестър, но след това реши да я продаде.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.