Снимка: архив, БГНЕС

Руското военно присъствие в Източна Украйна продължава да се увеличава, твърди британското разузнаване. Все по-интензивен е обстрелът на цели в Донбас.

Според американски военни анализи руската армия се опитва да обсади украинските сили. Западните съюзници се договориха за предоставянето на нова военна и финансова помощ за Украйна.

Още по темата
Руските сили прилагат класическа тактика на обсада на Донбас, като притискат украинската армия от всички страни, се казва в анализ на Пентагона, цитиран от "Вашингтон поуст". Според анализите на американските военни не е изключено войната да премине в кървав дългосрочен конфликт, предаде БНР.

"Пентагонът смята, че следващите две до четири седмици ще са решаващи за изхода от войната", пише още изданието.

Западните съюзници се надпреварват с времето и се опитват своевременно да предоставят на Украйна въоръжение, за да отблъсне руската офанзива в Донбас. Киев поиска от западните си партньори да предоставят на украинските военновъздушни сили изтребители МиГ-29, които пилотите могат да управляват.

Пентагонът съобщи, че Украйна наскоро e получила изтребители, но отказа да уточни броя им. А германският канцлер Олаф Шолц обяви: "Готови сме да подкрепим нашите съюзници в НАТО, които разполагат с въоръжение от съветско производство и са готови да го предоставят на Украйна".

Очаква се Съединените щати да обявят пореден пакет военна помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара, която по думите на президента Джо Байдън ще включва и артилерия. Така военната помощ само от Съединените щати възлиза на два и половина милиарда долара.

Усложнена остава обстановката в обсадения пристанищен град Мариупол, където се предполага, че руските сили постепенно са си пробили път към града, притискайки украинските войски към индустриалната зона до пристанището. Руското министерство на отбраната предложи отново на украинските бойци, които се намират на територията на металургичния завод „Азовстал“, да сложат оръжие.

Междувременно сепаратистите съобщиха за евакуацията на повече от 140 цивилни и петима украински войници от Мариупол.

Петимата военнослужещи са се предали доброволно, се казва в съобщението на властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Също в Telegram вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук написа, че се надява постигнатото предварително споразумение с Русия за хуманитарен коридор от Мариупол да бъде спазено и да бъдат евакуирани около 6000 жени, деца и възрастни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase