Снимка: БГНЕС

България отмени противоепидемичните мерки заради малкия брой на заразени с коронавирус, а здравното министерство има възможност да се захване с дълго чакани реформи. Сред първите стъпки е дигитализирането на всички рецепти от 1 май. От близо година изцяло електронни са рецептите за лекарства, заплащани от Здравната каса. Христина вече има опит с тях, заради сърдечното си заболяване.

Още по темата

 "Онзи ден като бях в поликлиниката, изгасна тока. Д-р Янкова трябваше да ми изпише рецепта. Попитах я в такива моменти може ли ръчно да ми направите рецепта. Тя каза:"Не е възможно, само на компютъра,  трябва да чакате". Изчаках. Добре, че дойде токът", разказва пред Нова тв Христина Иванчева, пациент с хронично заболяване.

Скоро всички рецепти ще станат дигитални. Фармацевтите казват, че проблем няма да има.

"Най-голямата полза е информацията, която се трупа за всеки един пациент и не само за лекарствата - в неговото здравно досие се трупа информация за всичко, което е правил - изследвания, прегледи, отпусканията на лекарствата също и дали те съответстват на предписаните количества и всичко това оптимизира лечението, намалява грешките", твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

И допълва:”Бонусите така да се каже за нас, за колегите, че няма да се мъчим тук - особено по-младите колеги, които нямат опит с разчитането на трудни почерци, сега ще им е по-лесно. По-четливо”.

От Българския лекарски съюз обаче смятат, че това ще доведе до редица затруднения в достъпа до лекарства за пациентите. На същото мнение са и пациентски организации - като основното им притеснение е за Спешната помощ.

"Спешният лекар отива на един адрес, той щял да има приложение. И ако този спешен лекар има затруднения с приложението, той рано или късно ще изпише лекарството, обаче се губи време за спасяване на живота на друг пациент. Това, което също много ни притеснява - за хората с продължаващо лечение - тази рецепта ще важи до 6 месеца. Какво се случва на втория третия месец, когато пациентът е забравил датата на издаване на електронната рецепта, защото за да  получиш лекарствата трябва да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се забравят. И фармацевтът ще започне да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се трупа", посочва Пенка Георгиева, председател на пациентска организация.

Според пациентските организации има риск аптеките в малките населени места, които нямат договор с НЗОК, да затворят - заради невъзможност да заплащат за софтуер и поддръжка.

Коментари Напиши коментар

21

гигават

преди 9 месеца

Като ви спрат тока и сте до там със електронните рецепти. А какво да кажем за биткойните ? електронен портфейл, м ?! Като ти падне батерията на телефончето и увисваш ! Като нямаш обхват , увисваш. Изобщо тази работа със електронните джаджи е за сметището.

20

Анонимен

преди 9 месеца

С електронната рецепта аптекарите стават излишни. Да се направи електронна държавна аптека за народа, откъдето да се поръчват лекарствата на достъпни цени. Аптекарите стават излишни. Аптекарите да продават само хранителни добавки без рецепта. Искаме дигитализация на държавна аптека и пунктове, където да пристигат пакетите с лекарства.

19

Анонимен

преди 9 месеца

Аз не искам всеки фармацевт да знае заболяванията ми. Това е нарушаване на лекарската тайна и разкриване на лични данни.