Украински пилоти са започнали кампания, в която призовават да бъдат купени изтребители за техните военновъздушни сили, съобщава "Евронюз", позовавайки се на видео, разпространено от украински медии. „Купи ми изтребител“ - така се казва клипът, записан на украински, но има и вариант на английски език.

Още по темата
Във видеото мъж с авиаторски очила и в униформа стои пред останките на унищожени украински изтребители. Той казва: "Дайте ни криле, за да се бием за нашето небе". Мъжът също така посочва, че ще се сражава с цялото си сърце за унищожаването на "танкове, бронирани бойни машини и военнопрестъпници окупатор".

На страницата на телевизията се изброяват страните, предимно от бившия Източен блок, които разполагат с руски самолети. Но във видеото се казва също така, че украинските пилоти са готови да се обучават да управляват западни изтребители – включително и американски F-35.

Украйна многократно призовава Запада да я снабди с бойни самолети, за да се защитава срещу нахлулите в страната руски войски. "Евронюз" припомня, че в началото на април американският актьор Шон Пен призова милионери да купуват самолети за украинските ВВС. Звездата на Холивуд направи извода, че един милиардер би могъл да сложи край на войната в Украйна.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase