Снимка: Pexels

Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че след 50 часа работа на седмица производителността спада, а след 55 часа тя обикновено клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, появява се и депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак.

Специалистът Алекс Панг отбелязва, че за хората на интелектуален труд максимална ефективност е не повече от 4-5 часа на ден. След това трябва напълно да изключите и да дадете почивка на организма си. Мозъкът е максимално активен само за 52 минути, след което трябва да направите 17-минутна почивка. Това правило е от значение за творческите хора и интелектуалците, предава БГНЕС.

Експертите на PsychCentral силно препоръчват да откажете допълнителна работа по време на почивките и да се научите да казвате категорично „не“. Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да можете да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Защото претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Експертите призовават хората да се грижат за себе си, дори работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят симптоми на умора и претоварване, трябва да забавите темпото и да си дадете почивка.

Изследователите отбелязват, че все по-често хората проверяват корпоративната поща през почивните дни. За да се запази психическото и физическото здраве, учените настояват да спазва строг работен график, за да не работи до смърт – в буквалния и преносния смисъл.

Коментари Напиши коментар

23

Demonaz

преди 9 месеца

Виждам колко бачкат родните жени. Крак връз крак цигарките, телефончето и кафенцето до 10 после обяд и аре чао. Ква домакинска работа та те яйце не може да сварят.

22

До :)

преди 9 месеца

ШОП И КУЛТУРА?????!!!!! ТИ НЕ СИ ДОБРЕ! ПОНЕЖЕ ЯВНО СИ ШОП, НЕ ЗНАЕШ И НЕ МОЖЕШ ДА ВИДИШ КАК ИЗГЛЕЖДАТЕ И КАКВИ СТЕ ВСЪЩНОСТ! НО...

21

Анонимен

преди 9 месеца

По-добре да не правиш нищо, отколкото насила да се натоварваш с работа, която вършиш с нежелание и те разболява. Заради заплатата повечето хора работят 8 часа на ден, връщат се вкъщи уморени и няма време за нещата, които наистина биха искали да свършат - самоообразование, срещи, време сред природата и т.н - човек се превръща в робот.