Снимка: Pixabay

Около 50 на сто спад в производството на козунак за Великден в сравнение с миналогодишния празник очаква председателят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

При поскъпналите суровини обикновен козунак от 500 грама - само с локум, вече излиза 4.00-4.20 лева при 2.20-2.50 лева преди година, и потреблението намалява, коментира за БТА председателят на браншовата организация.

По думите му, самият той ще се откаже от производството на домашен козунак, който се меси с истинско прясно мляко, свинска мас и олио, като се добавят стафиди, портокалови корички, шоколадови капки.

При калкулирана цена от 9-10 лева за брой едва ли ще има кой да го купи и трудът ни ще отиде на вятъра, каза Няголов.
 
Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите посочи, че брашното за сладкия хляб вече се търгува по 1260 лева за тон при 740 лева по Нова година. Дори локумът е с нов етикет - вместо 1.80 лева сега е 4.00 лева за килограм. В козунака най-много се влага олио, което при доставките на едро върви по 6.10 лева за литър, изрежда Няголов като добавя, че въобще не коментира поскъпването на еленергията и горивата.

Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в тази пазарна ситуация повечето браншовици ще намалят производството и ще ограничат асортимента до най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят на трапезата символиката на празника.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase