Снимка: БГНЕС

Екипите, участващи в събирането на останките от падналия самолет на China Eastern, са открили човешки останки на мястото на катастрофата, твърдят държавни медии.

Още по темата

Властите все още не са обявили броя на жертвите, но досега няма признаци някой от 132-мата души на борда да е оцелял.

Разследващите все още не знаят защо самолетът внезапно се гмурка почти вертикално в Южен Китай в понеделник и се разбива в хълмовете на Гуанси. Те се надяват, че ще открият диктофона от пилотската кабина непокътнат и той ще даде улики какво всъщност се е случило. Черната кутия беше открита повредена отвън, но вътрешните й записи изглеждат добре, твърдят служители. Тя е изпратена в Пекин за анализиране на данните.

Екипите за търсене откриха първата от решаващите черни кутии при трудни обстоятелства в сряда.

Проливни дъждове наводниха стръмния и пресечен пейзаж на мястото на катастрофата, затруднявайки усилията на стотици спасители и доброволци, които досега също са открили разпръснати отломки от самолети и овъглени останки от лични вещи.

"Екипите, участващи в издирването на части от катастрофиралия в понеделник китайски самолет, откриха част от неговия двигател", предаде Ройтерс

Боингът на авиокомпания "Чайна ийстърн еърлайнс" е имал два двигателя и те са били произведени от "Си Еф Ем интернешънъл", съвместна компания между "Дж И" "Сафран", която е единственият производител на двигатели за самолетите от типа 737-800.

В издирвателно-спасителната операция в китайската провинция Гуанси участват и дронове и термокамери.

В сряда десетки членове на семействата на борда на самолета започнаха да пристигат на мястото на инцидента. Ескортирани от официални лица и поддръжници, мнозина държаха главите си наведени, докато минаваха покрай събраните медии, но някои говориха накратко пред журналисти за загубата си.

Мъж каза пред Ройтерс, че племенникът му е бил пътник в полета. Той и синът му са пътували пет часа с кола от съседната провинция Шенжен с надеждата да успеят да намерят роднина си жив.

"Възнамерявам да остана, докато не се реши въпросът и мога да върна праха му. Но това зависи от работата на властите", каза той. "Надявам се, че страната може да проучи задълбочено този въпрос и да разбере дали това е грешка на производителя или проблем с поддръжката."

Катастрофата на пътническия самолет тази седмица - който беше на кратък вътрешен полет от Кунмин до Гуанджоу на брега - шокира Китай. През последните три десетилетия страната има добър рекорд за безопасност във въздуха.

Президентът Си Дзинпин бързо нареди пълномащабно разследване на трагедията, изпращайки вицепремиера Лиу Хе и стотици служители в селския район на хълма в провинция Гуанси.

Но нито една от информациите за полета досега не показва технически проблеми или нещо нередно с факторите на околната среда.

На пресконференция в сряда представители на авиацията казаха, че не е имало никакви метеорологични или други опасности, понесени от полета по маршрута му. China Eastern съобщи, че самолетът Boeing 737-800, на по-малко от седем години, също е преминал всички проверки преди полета.

Имало е трима пилоти, разкриха представители на източната част на Китай. Капитанът е имал 6709 часа летателен опит, а първият и вторият офицер са имали съответно 31 769 часа и 556 часа.

"От това, което знаем, представянето на тримата пилоти е било добро и семейният им живот е относително хармоничен", каза представителят на авиокомпанията.

Контролът на въздушното движение също е поддържал редовна комуникация с пилотите на борда, докато машината не е започнала да се спуска с носа надолу от крейсерска височина.

Данните за проследяване на полета показват, че самолетът се е сринал с хиляди метри за минути.

Очаква се следователите да разгледат няколко възможни причини, включително умишлено действие, грешка на пилота или технически проблеми като структурна повреда или сблъсък във въздуха.

Китайските следователи също поканиха американски авиационни експерти да се включат в разследването - тъй като самолетът Boeing е произведен в САЩ. Поканата е приветствана от администрацията на Байдън.

Но американски служители казаха, че все още не са сигурни дали ще изпратят екип поради строгите изисквания на Китай за карантина заради COVID пандемията.

Междувременно китайските авиационни служители извършват двуседмичен одит на безопасността на всички самолети, докато China Eastern и двете му дъщерни дружества са спрели флота си от Boeing 737-800 като спешна предпазна мярка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase