Снимка: БГНЕС

Спасителите продължават да търсят оцелели от самолетна катастрофа в Южен Китай, докато семействата на тези на борда се събират на близкото летище и чакат с нетърпение за новини.

Полетът на China Eastern MU5735 е превозвал 132 души, когато се е разбил в хълмове в провинция Гуанси. Трагедията предизвика скръб в Китай. Президентът Си Дзинпин разпореди пълномащабно разследване.

Стотици екипи са изпратени на мястото на катастрофата в Гуанси.

Местните медии съобщиха, че са намерили части от останките и все още търсят отломки, разпръснати по планински, пресечен терен. Това включва овъглени останки от чанти, портфейли и лични карти.

Ударът на самолета в земята предизвика горски пожар, който по-късно беше потушен, оставяйки дълбоки следи от изгаряне по дърветата, според репортери на място.

Броят на жертвите все още не е известен и най-вероятно няма оцелели.

Междувременно семействата и приятелите на тези на борда пристигнаха на международното летище в Гуанджоу. Полетът на China Eastern Airlines от Кунмин трябваше да кацне там в понеделник следобед.

Властите все още не са идентифицирали пътниците и членовете на екипажа, но сред тях е група от шестима души, включително тийнейджър, които са пътували за Гуанджоу, за да присъстват на погребение, съобщават местни медии.

Една интервюирана жена казва, че нейната сестра и близки приятели са част от тази група, добавяйки, че тя също е била резервирана за полет, но в крайна сметка е решила да се качи на по-ранен самолет.

"Чувствам се много измъчена", казва тя пред Jiemian News.

Друг мъж на летището сподели пред агенция Ройтерс, че е колега на пътник на име  Тан.

След като потвърди, че Тан е на борда, той трябваше да съобщи новината на семейството му.  "Те ридаха. Майка му не можеше да повярва, че това се е случило", каза той пред Ройтерс. "Тя каза, че ще бъде тук възможно най-скоро. Беше много тъжна, момчето й беше само на 29 години."

Той добави, че авиокомпанията ще поеме отговорност за довеждане на семейства до мястото на катастрофата в Гуанси.

Снимки показват обезумели семейства, чакащи в отцепена зона на летището в Гуанджоу, получаващи известна помощ от персонала на авиокомпанията. Един непроверен клип, който се разпространява широко в китайските социални медии, показва мъж, който ридае, паднал на един от столовете.

Полет MU5735 беше във въздуха повече от час и наближаваше Гуанджоу, когато внезапно падна от крейсерска височина. Китайските държавни телевизионни издания излъчиха кадри, на които изглежда се вижда как реактивен самолет се спуска почти с носа към земята. Кадрите са заснети от табло на автомобил. клипа.

Самолетът Boeing 737-800 падна на хиляди метри за три минути, показват данните от тракера на полета.

Авиокомпанията и китайските авиационни власти започнаха разследване на катастрофата.

Но екипите на местопроизшествието все още се опитват да намерят черната кутия на самолета и всяко друго оборудване, което може да помогне за идентифициране на причината за катастрофата.

China Eastern Airlines, един от трите големи държавни превозвача в страната, изрази своите "дълбоки съболезнования" на жертвите и техните семейства. Тя е заземила всичките си Boeing 737-800 и е създала гореща линия за хора, които търсят информация за тези на борда.

В интервю за държавна медия Beijing Youth Daily очевидец описва, че е видял самолет, "падащ директно от небето пред него около 14 часа“.

"Самолетът падна вертикално от небето. Въпреки че бях много далеч, все пак виждах, че е самолет. Той не димеше по време на падането. Пожарът започна след като се удари в планината, последван от много дим", казва свидетелят, който беше идентифициран само с фамилията си Лиу. "Сърцето ми туптеше. Веднага информирах приятели за ситуацията, че тази зона е опасна и да не се приближават", допълва Лиу.

В отделно интервю за China News Service, жител от село Моланг в окръг Тенгсян - близо до мястото на катастрофата - съобщава, че е видял "крила и парчета от самолета, както и парчета дрехи, висящи от дървета".

Свидетелят - чието име не беше публикувано - казва пред държавни медии, че е отишъл с мотоциклета си до мястото на катастрофата, след като чул "огромна експлозия" около 14:40 ч., за да "провери дали може да участва в спасяването". Той добавя, че инцидентът е причинил "около 10 акра пожар", според визуалните му оценки.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase