Снимка: БГНЕС

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу призова да бъдат въведени по-стриктни изисквания за трансджендър атлетите, които искат да участват в женския състезания.

Темата, която предизвиква сериозен разнобой в спортните среди, отново излезе на дневен ред в последните дни, след като американската плувкиня Лия Томас се превърна в първия трансджендър спортист, който печели титлата на 500 ярда по време на ежегодните колежански първенства (NCAA).

В предишни години възпитаничката на Университета в Пенсилвания се е състезавала при мъжете, но след смяната на пола тя доминира в женските колежански плувания, което предизвика сериозно недоволство сред мнозина, включително и нейни съотборнички. Други твърдят, че тя има право да участва при жените.

Според настоящите правила трансджендър спортист може да участва в женско състезание, ако докаже, че в последните 12 месеца нивото ѝ на тестостерон е под определена граница.

"Интегритетът на женския спорт и всъщност цялото бъдеще на женския спорт са заложени на корта, ако не намерим правилното решение. Това са чувствителни теми, обществени теми, които засягат много повече от спорта. Нямам луксът да си позволя да навлизам в безкрайни морално-философски дискусии. Ние искаме по-дълъг период на (следене на нивата на тестостерон) преди участие в състезания. Няма никакво съмнение, че тестостеронът е с ключово значение за спортното представяне", коментира Коу, който е златен олимпийски медалист.

"Трудно е емоцията и субективизмът да бъдат държани настрани в този случай. Затова трябва да се придържаме възможно най-тясно към науката", допълни шефът на Световната атлетика, който каза още, че "социалният пол (джендър) няма как да надвие биологията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase