Снимка: БГНЕС

Болниците подкрепят искането на Българския лекарски съюз за минимум 25 процента ръст в цените на клиничните пътеки. Това се посочва в писмо от Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските болници в България, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България, изпратено до министрите на финансите и на здравеопазването - Асен Василев и Асена Сербезова, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев, до председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

От болничните сдружения изразяват в писмото си безпокойство, ако има дори и минимален риск предложението на съсловната организация да бъде отхвърлено. Според изчисления на сдруженията реалните нужди на болничния сектор са за увеличение на цените на клиничните пътеки с 35-40 на сто.

Увеличаване на финансирането е за покриване на преките разходи, за заплати на персонала и за осигуряване на качество на предлаганата услуга за пациентите.

От началото на тази година от болничните сдружения неколкократно поискаха отделна помощ за разходите за ток и газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase