Снимка: БГНЕС

Над един милион деца са напуснали Украйна за по-малко от две седмици след руската инвазия в страната на 24 февруари, предаде Ройтерс, като се позова на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Още по темата
Повече от два милиона души са напуснали от началото на войната Украйна - с население от 44 милиона човека. Повечето от украинските бежанци са жени и деца, тъй като мъжете, годни да носят оръжие, нямат право да напускат страната.

От началото на войната са били убити най-малко 37 и ранени 50 деца, съобщи още изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. Тя каза, че е ужасена от съобщението за руско нападение срещу детска болница в украинския град Мариупол въпреки договореното прекратяване на огъня.

17 души - болничен персонал и бременни жени, са били ранени при въздушния удар вчера, казаха украинските власти. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за затягане са санкциите срещу нея.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката "ужасяваща".

Ние предупредихме в наше изявление от 7 март, че украински радикали са превърнали тази болница във военен обект, каза руският първи заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски. По повод осъждането на нападението от Гутериш Полянски заяви, че ООН разпространява невярна информация.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase