Снимка: архив, БГНЕС

Мирните жители на Киев могат да напуснат безпрепятствено украинската столица по маршрута Киев – Василкив, направлението е безопасно, заяви говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от Интерфакс.

“Искам да подчертая още веднъж, въоръжените сили на Руската федерация нанасят удари само по военни обекти. Нищо не заплашва мирното население”, добави той.

Още по темата
“Ръководството на Украйна и градските власти, след като обявиха комендантски час, увещават жителите на столицата да останат по домовете си. Това доказва още веднъж, че режимът в Киев използва жителите на града като "жив щит" за националистите, разположили артилерийски подразделения и бойна техника в жилищни квартали на столицата”, отбеляза генералът.

Той отбеляза, че в Киев “безчинстват въоръжени банди мародери, грабители и националисти, получили оръжие в резултат на престъпното решение на властите да го раздава безконтролно на населението”.

Градските власти на Киев призоваха жителите на столицата да напускат жилищата си само при спешна необходимост. Боевете продължават в практически всички части на града, подчертаха властите в изявление, публикувано в "Телеграм", предаде ДПА.

Жителите са посъветвани да напускат домовете си само за покупка на храна или лекарства.

Като цяло последната нощ премина относително мирно, с изключение на някои сблъсъци. Градът е зает да подготвя отбраната си, така че хората може да видят нови укрепления, капани за танкове и други отбранителни съоръжения, се добавя в изявлението.

Магазините и общественият транспорт работят тази сутрин. Метрото се движи на по-големи интервали. Комендантски час е в сила от 22 до 7 часа.

Властите на Киев призовават гражданите да помагат на съседите си, особено възрастните и тези, чиито роднини защитават страната. Освен това те ги подканват да наглеждат домовете на тези, които са напуснали града, за да предотвратят грабежи.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase