Снимка: БГНЕС

След близо двучасово закрито заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание, на което беше изслушан Н. Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко за актуалната ситуация в страната му, външният министър Теодора Генчовска съобщи, че България ще излезе до минути със съобщение в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна на фона на гласувания закон в Руската Дума за признаването на Донецк и Луганск за независими републики.

Искането за тази реакция на МВнР е направено чрез нота от Москаленко. Генчовска посочи още, че към мометта съюзниците по НАТО нямат достоверна информация, която да потвърди руско изтегляне от границите с Украйна. 67 българи са се регистрирали на пратформата за евентуално еваукация оттам, като двама при нужда ще бъдат изведени чрез конвой.

Самият Виталий Москаленко съобщи, че съобщенията и видеоматериалите за изтегляне на руски войски не са достоверни и са част от хибридната кампания на Русия. Той призова България за помощ чрез предоставяне на въоръжяние, бронежилетки, медицински изделия.

„Относно информацията за изтеглянето на руски военни части, всъщност количеството на руски войски по границата с Украйна се увеличава“. Това заяви посланикът на Украйна Виталий Москаленко, предаде репортер на БГНЕС.

Руските войници по границата с Украйна са се увеличили и няма регистриран спад.

„150 000 руски войници се намират до границата с Украйна. Тези рекламни парчета, които са били показани по руската телевизия не отговарят на истината. Не съществува доказателство за тяхното изтегляне“, каза посланикът.

Москаленко поиска помощ от страна на България, каквато Украйна получава и от други страни членки на НАТО.

„Много сме благодарни на България, че поддържа териториалната цялост на Украйна и за позицията на страната ви срещу анексията на Крим. Бихме искали да получим определен вид отбранителни въоръжения. Бронирани жилетки, каски, медицински изделия“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase