Снимка: Istock

Когато следобед усетите, че нямате енергия, изтощени сте от дългия работен ден, а все още ви остават часове, докато се приберете вкъщи да си починете, едно от нещата, които ви спасяват, е чаша топло ароматно кафе. Кафето следобед ви дава енергия и отваря очите ви, когато клепачите натежават.

Кафето следобед обаче има редица негативни ефекти върху организма и здравето, които може би не усещате веднага. С течение на времето редовното пиене на кафе в следобедните часове може да има силно отрицателен ефект върху организма.

Ето кои са петте причини да спрете да пиете кафе следобед.

1. Повишава нервността.

Следобедното ви кафе може да е причината за това да сте по-нервни, напрегнати, избухливи. То може да помогне за получаване на прилив на енергия, но този ефект бързо спада след това. На негово място се появява раздразнителност и повишена възбудимост на нервната система. Кофеинът е стимулант, който внезапно ви кара да се чувствате ободрени, но скоро след това този пик спада и на негово място идва нервността.

2. Нарушения на естествения ритъм на тялото.

Кофеинът стимулира централната нервна система. Това помага за повишеното внимание, концентрация, памет и работоспособност. Но кофеинът в следобедните часове на деня може да повлияе негативно на съня, като го направи по-неспокоен, може да имате трудности в заспиването, възможно е да се появят нощни събуждания. Дълбокият сън е нужен на организма и мозъка за извършване на редица функции, за намаляване на стреса, за нормализиране стойностите на кръвното налягане. Следобедното кафе може да наруши механизмите на съня.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase