Снимка: БГНЕС

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън призова федералните власти за помощ, за да се сложи край на протеста на шофьорите на камиони срещу санитарните ограничения, въведени заради пандемията.

Протестът в Отава продължава вече 10-и ден, предаде Франс прес.

Още по темата

Протестиращите са пред парламента и под прозорците на канцеларията на премиера Джъстин Трюдо. Между 400 и 500 камиона все още блокират центъра. Според кмета на Отава ситуацията е извън контрол.

В града остават блокирани някои пътни артерии, магазините са затворени, а протестиращите са си устроили импровизирани лагери за ужас на жителите.

Противниците на протеста спечелиха вчера съдебна битка. Висшият съд в провинция Онтарио постанови протестиращите да престанат да надуват клаксони. Някои от жителите бяха внесли колективен иск срещу организаторите на протеста и заради хаоса, предизвикан от протестното движение. Те искаха около 10 милиона канадски долара за нанесени вреди (7 милиона евро).

Премиерът Джъстин Трюдо пък заяви, че протестът трябва да престане. Той разкритикува тактиките на демонстрантите и припомни, че Канада е преминала през пандемията, като е била единна и малцина протестиращи, които скандират и размахват свастики, не дават представа какви са канадците.

Канадците спазват до голяма степен мерките срещу COVID-19, а 79 процента от подходящото за ваксинация население е с по две дози от ваксините срещу COVID-19. Но неотдавнашни допитвания показват, че сред хората нараства фрустрацията от рестрикциите.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase