Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че има две причини за забавянето на възстановяването на световната икономика.

"Първата, защото двата големи двигателя на растежа – САЩ и Китай, се забавиха", посочи тя в интервю за журналистката Кристиан Аманпур от CNN International

"Втората - заради Омикрон. Това води до повече ограничения на мобилността и в резултат се отразява на растежа, особено през първите месеци на тази година", заяви Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Тя даде интервю на известната журналистка във връзка с излизането на новия доклад на МВФ “Световните икономически перспективи”.

В него се посочва, че вариантът Омикрон на COVID-19 създава препятствия за световната икономика, които ще забавят растежа през тази година.

Базираната във Вашингтон финансова институция намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-малко от октомврийската оценка, поради "препятствията", причинени от последната епидемия, макар че се очаква те да започнат да отшумяват през второто тримесечие на годината.

"Световната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция, отколкото се очакваше по-рано", заяви МВФ в тримесечната актуализация на своите Световни икономически перспективи, като добави, че "появата на варианта Омикрон в края на ноември заплашва да върне назад този несигурен път към възстановяване", подчертават от МВФ.

Коментари Напиши коментар

6

Сталинка

преди 3 месеца

Продадох се на запада още през 1988 г., когато ходих на стаж в Ню Йорк!

5

Като

преди 3 месеца

Като гледаш ,,управляващата,, смятай какъв е фондът! Пфууу, рептилка!

4

ПроСоТо

преди 3 месеца

...и като стана дума:..-Некой знае ли къде сега са подвизава "великата" Куневица?