Снимка: БГНЕС

Няколко международни организации и милионери предложиха да бъде въведен данък на свръхбогатите с цел борба с коронавируса. „Докато милиарди хора се борят за оцеляване на фона на пандемията, имуществото на милиардерите излиза извън контрол. Това не е справедливо”, заяви координаторът на движението за борба с неравенството „Fight Inequality Alliance” Джени Рикс, цитирана от БГНЕС.

Активистите обявиха инициативата си по повод Световния икономически форум в Давос, който тази година заради пандемията се провежда във виртуален формат.

Колко трябва да плащат свръхбогатите?

Заедно с международната хуманитарна организация Oxfam, Американския институт по политология и обединението на състоятелните американци „Родолюбиви милионери” движението за борба с неравенството предложи да се въведе глобален данък за свръхбогатите в зависимост от размера на състоянието им. Предложението е имущество над 5 млн. долара да се облага с 2% годишен данък, над 50 млн. долара – с 3%, а над 1 милиард долара данъкът да бъде 5%.

По оценка на активистите, по този начин всяка година биха се събирали над 2,5 трилиона долара, което ще позволи да се избавят от бедността 2,3 млрд. души и да се осигурят ваксини срещу коронавирус за цялото население на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase