Снимка: архив, БГНЕС

Голяма кибератака засегна днес украинските правителствени сайтове, предаде Франс прес.

Засега никой не е поел отговорност за тази агресия. Тя става в контекст на засилено напрежение между Киев и Москва и между Запада и Русия заради Украйна.

Засегнати са сайтовете на министерството на външните работи, на образованието и науката, на министерството на извънредните ситуации и на други министерства и ведомства.

Преди сайтът на външното министерство да стане недостъпен заради атаката, там се появи послание от авторите й. То беше публикувано на челната страница на сайта на украински, руски и полски.

"Украинци, страхувайте се и се подгответе за най-лошото. Всички ваши лични данни са качени в интернет", гласеше посланието. То бе придружено и от няколко символа, сред които и лого със задраскано украинско знаме.
Украйна на няколко пъти бе мишена на кибератаки в последните години.

През 2017 г. киберпирати поразиха няколко критично важни инфраструктури, а през 2015 г. атака имаше срещу електропреносната мрежа на страната.

Американското правосъдие съобщи през октомври, че е обвинило шестима агенти на руското военно разузнаване за тези кибератаки, но също и за други атаки по света, като например и тази срещу Еманюел Макрон преди президентските избори през 2017 г.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase