Снимка: Pixabay

Светът е изправен пред още години на високи цени на енергията и високи нива на емисиите, ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като миналата година търсенето достигна рекордни стойности, заяви Международната агенция по енергетика.

Икономическото възстановяване от пандемията, съчетано с необичайните метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г. - най-голямото увеличение от 2010 г. насам, заяви МАЕ.

В абсолютно изражение увеличението от над 1500 тераватчаса е най-голямото досега, заяви базираната в Париж агенция в своя шестмесечен доклад за пазара на електроенергия. Това е довело до повишаване на цените до безпрецедентни нива, като емисиите от електроенергийния сектор са се увеличили със 7% през 2021 г. - исторически максимум, след като през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ръст", производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада.

"При липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и до запазване на високите нива на емисиите", заяви МАЕ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

"Но при липса на сериозни политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат на приблизително на същото ниво през следващите три години", каза Бирол в изявление. "Това не само показва колко далеч сме от пътя към нулеви нетни емисии до 2050 г., но и подчертава мащабните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни критичната си роля в декарбонизацията на по-широката енергийна система."

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията "причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение".

На Китай се пада около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Страната се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища - проблем, с който се сблъсква и Индия.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

Акциз на тока ще има за електрокарите. Производството на ток замърсява природата. Зареждането от битовата мрежа на електромобили ще бъде забранено. Ще се сложат специални щепсели с електромери и контрабандистите на битов ток за електромобилите ще бъдат съдени за ограбване на държавната хазна.

26

Анонимен

преди 1 година

НОРМАЛНО Е ДА СЕ ВДИГА ТОКА.ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ЕЛЕКТРО МОБОЛИТЕ,КВО ИСКАТЕ С 2 ЛЕВА ТОК ДА МИНАВАТЕ 500 КМ ЛИ??

25

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен # 43. Нищо не ви пречи ти и още няколко хиляди защитници на Украйна и Грузия да нарамите калашниците и да отидете да се биете за Украйна. Мисля, че няма да имаш много поддръжници - Готиното едно време Наде, Соломон Паси, Р.Плевнелиев и т.н. Останалите са на принципа Другари, дайте да дадем, но други да се бият. Само че баламите коронавирусът вече ги покоси. Останахте тарикатите.