Снимка: БГНЕС

Възстановяването на световната икономика е било забавено в известна степен в края на миналата година от най-големите икономики -  Съединените щати и Китай. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде БНР.

"Те загубиха малко от стимула си за растеж и това вече е отразено във влиянието, което тези два двигателя на световната икономика имат върху останала част от света. Ние ще излезем с прогнозите си към края на месеца и там ще има известно понижаване", каза Георгиева в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

По думите ѝ през второто тримесечие на годината инфлацията в Съединените щати се очаква да спадне. Спадът зависи от справянето с ограниченията по веригата на доставки, като се наблюдават знаци за известен напредък.

По въпроса за китайската икономика Кристалина Георгиева каза, че потреблението не се е засилило в достатъчна степен, за да компенсира проблемите, предизвикани от коронавируса. В същото време тя отбеляза, че Пекин има фискалната възможност да подсили икономиката си, така че да постигне растеж от 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase