Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на "Милки Груп Био" ЕАД в размер на 1 694 560 лв. за нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция, съобщава КЗК.

Подателят на искането "Ростар БГ" ООД и "Милки Груп Био" ЕАД са дистрибутори на германско краве масло с марка за качество Deutche Markenbutter на територията на страната.

В хода на проучването се установи, че през 2021 г. дружеството закупува краве масло на блок, като самостоятелно го опакова с опаковки, които имат обичайния изглед и обозначаване на продукта като Deutche Markenbutter, Mildgesauerte Butter, от 250 гр. (Дойче Маркенбутер, леко подкиселено), но в действителност опакованото масло е различно. Същевременно цената, на която дружеството е закупило вложеното масло, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в опаковки от 250 грама.

"Милки Груп Био" ЕАД самостоятелно изработва и опаковките, в които разпространява продукта и на които е обозначен като дистрибутор (това обичайно е услуга, която се заплаща на производителя).

Опаковайки самостоятелно в собственото си предприятие краве масло с означение Deutche Markenbutter, леко подкиселено - различен продукт, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, "Милки Груп Био" ЕАД придобива нелоялно конкурентно предимство пред прекия си конкурент "Ростар БГ" ООД, както и пред останалите конкуренти (които спазват посочените нормативните изисквания и обичайните търговски практики), посочват от КЗК. Ответното дружество спестява в дейността си разходи и поддържа пазарната си позиция по нелоялен начин в ущърб на конкурентите, получава икономическа изгода, като улеснява собствената си търговска дейност по неправомерен начин, пише в съобщението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase