Снимка: Pixabay

Банката на Англия заяви, че биткойн може да бъде „без абсолютно никаква стойност“ и хората, които инвестират в цифровата валута, трябва да са готови да загубят всичко. В предупреждение относно потенциалните рискове за инвеститорите централната банка постави под въпрос дали има някаква присъща стойност на най-известната цифрова валута, чиято стойност нарасна тази година до близо 50 000 долара.

Криптовалутата достигна своя връх над $67 000 в началото на ноември, но претърпя разпродажба, след като се появи новината за варианта на коронавируса Омикрон, преди да се стабилизира около сегашното си ниво през последната седмица.

Заместник-управителят на банката сър Джон Кънлиф каза, че банката трябва да бъде готова за рискове, свързани с нарастването на крипто активите след бързия растеж на популярността им. „Цената им може да варира доста значително и биткойните теоретично или практически могат да паднат до нула“, каза той пред BBC.

Пазарната капитализация на крипто активите е нараснала десетократно от началото на 2020 г. до около 2,6 трилиона долара, което представлява около 1% от световните финансови активи. Около 0,1% от богатството на домакинствата във Великобритания е в биткойн и подобни крипто активи, като ethereum и Binance coin.

Около 2,3 милиона души притежават крипто активи на средна сума от около 400 долара всеки. Комитетът по финансова политика на банката, създаден след финансовата криза от 2008 г., за да наблюдава рисковете, заяви в понеделник, че има малка пряка заплаха за стабилността на финансовата система на страната от крипто активите. Той обаче предупреди, че при сегашните бързи темпове на растеж такива активи биха могли да станат по-свързани с традиционните финансови услуги и е вероятно да представляват редица рискове.

Публикувайки редовната си проверка на състоянието на финансовата система, банката каза, че големите институции трябва да имат предпазлив подход към приемането на крипто активи и че ще обръщат голямо внимание на развитието на пазара. „Необходими са подобрени регулаторни и правоприлагащи рамки, както на национално, така и на глобално ниво, за да се повлияе на развитието на тези бързо развиващи се пазари, за да се управляват рисковете, да се насърчават устойчивите иновации и да се поддържа по-широко доверие и почтеност във финансовата система“, се казва в доклада.

В отделна публикация в блог, публикувана на нейния уебсайт във вторник, член на персонала на банката каза, че биткойн не е успял да изпълни много от функциите, изисквани от дадена валута, и че рискува да бъде по своята същност нестабилен, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Томас Белшам, който работи в отдела за ангажиране на заинтересованите страни и медиите на банката, пише: „Проблемът е, че за разлика от традиционните форми на пари, биткойн не е свикнал да оценява други неща освен себе си. Както самите биткойни обичат да казват, „един биткойн = един биткойн“. Но тавтологията не прави валута.” Той каза, че недостигът на крипто актива – който е ограничен до 21 милиона биткойни – е сред основните причини за привлекателността му за инвеститори, но тази функция, вградена в неговия дизайн, „може дори в крайна сметка да направи биткойн безполезен“.

Около 19 милиона биткойни в момента са в обращение, като се добавят нови монети, когато „миньорите“ валидират промените в блокчейн книгата, която е в основата на криптовалутата.

Докато крайният брой биткойни в обращение не се очаква да бъде достигнат до февруари 2140 г., с течение на времето ще стане по-трудно да се поддържа тази система, каза Белшам. „Простата теория на игрите ни казва, че процесът на обратна индукция трябва наистина в някакъв момент да накара умните пари да излязат. И ако това се случи, инвеститорите наистина трябва да са готови да загубят всичко. В крайна сметка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase