Снимка: БГНЕС

САЩ спечелиха обжалване в лондонски съд за екстрадиране на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, за да бъде изправен пред американското правосъдие по обвинения като нарушаване на закон за шпионажа и заговор за незаконно проникване в правителствени компютри, предаде Ройтерс.

Още по темата
Съдът уважи обжалването, съобщи съдия Тимъти Холройд. Той каза, че САЩ са дали множество гаранции на Великобритания за условията на задържане на Асандж.

Американските власти обвиняват 50-годишния австралиец по 18 пункта във връзка с публикуването от "Уикилийкс" на огромен брой поверителни американски военни документи и дипломатически грами, което според тях е застрашило живота на много хора.

САЩ обжалваха решение от 4 януари на по-долна британска съдебна инстанция, която постанови Асандж да не бъде екстрадиран, тъй като има опасност да се самоубие в американски затвор, припомня БТА.

Все още не е ясно дали Асандж може да продължи да обжалва екстрадирането си, въпреки че от защитата му вече изразиха подобно намерение.

Ако бъде признат за виновен в Америка, Асандж може да получи до 175 години затвор, твърдят негови адвокати. От американското правителство обаче казват, че най-вероятно присъдата ще бъде от 4 до 6 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase