Снимка: БГНЕС

От близо половината преброени бюлетини от Държавната избирателна комисия в РС Македония става ясно, че кандидатите за кмет на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ имат огромно предимство пред тези от управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев.

В битката за столицата Скопие досегашният кмет Петре Шилегов получава 39%, а Данела Арсовска, която бе подкрепена от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ има 57 на сто. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ в Охрид Кирил Пецаков има 56%, а Константин Георгиевски от СДСМ - 41%. В Битоля Тони Коняковски от ВМРО -ДПМНЕ получава 51%, а Христо Кондовски от СДСМ 45%.

Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети губи в Тетово и Гостивар. ДСИ е основният коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. Теута Арифи /ДСИ/ призна загубата в Тетово и поздрави победителят от Беса Билал Касами. Кандидатът от Албанският алианс Арбен Таравари съобщи, че е спечелил в Гостивар и добави: От утре започваме преговори за съставяне на ново парламентарно мнозинство и ново управление.

В 19 часа местно време бяха затворени избирателните секции, в които гражданите на Република Северна Македония можеха да гласуват на втория тур на местните избори. Според председателя на Държавната избирателна комисия Александър Дащевски гласуването ще продължи в няколко избирателни секции, където изборният процес беше прекъснат за повече от час. Удълженото гласуване ще продължи толкова, колкото е траело прекъсването.

По данни на ДИК избирателната активност до 18:30 часа е 48,88%. На втория тур на седмите местни избори гражданите гласуваха за кметове в общо 44 общини в 2481 избирателни секции. В тези общини право на глас имат 1 353 990 избиратели, предаде БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase