Снимка: БГНЕС

Facebook Inc. преименува себе си на Meta в опит да отдалечи корпоративната си идентичност от едноименната социална мрежа, потънала в токсично съдържание, и подчертавайки преминаването към нововъзникваща компютърна платформа, фокусирана върху виртуалната реалност.

„Метавселената е следващата граница“, каза главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг в презентация на конференцията Connect на Facebook, проведена виртуално в четвъртък. „Отсега нататък ще бъдем предимно посветени на метавселената, а не на Facebook“.

Промяната на името на Facebook е най-категоричният досега сигнал за намерението на компанията да заложи бъдещето си на нова изчислителна платформа - метавселената, идея, родена във въображението на писателите на научнофантастични романи. Във визията на Facebook хората ще се събират и ще общуват, като влизат във виртуална среда, независимо дали говорят с колеги в заседателната зала или излизат с приятели в отдалечени кътчета на света, пише Investor.bg.

Терминът „метавселена“ е въведен от писателя Нийл Стивънсън в своята книга „Снежен крах“ (Snow Crash) през 1992 г. И докато през 90-те години на миналия век идеята е била просто част от киберпънк течението в литературата и поп културата, сега тя се превръща в реалност.

Въпреки че цялостното реализиране на концепцията за метавселена остава далеч напред във времето, части от нея вече са тук. По време на конференцията Facebook показа как изгражда и подобрява виртуалната разширена реалност, както и стъпките, които компанията предприема, за да реализира пълния социален потенциал на Метавселената в бъдеще.

Facebook представи редица функции и приложения, свързани с метавселената и VR очилата:

Проектът Horizon Home

Това е най-новото допълнение към Horizon, социалната платформа на Facebook, която помага на хората да взаимодействат помежду си в метавселената. Проектът се присъединява към Horizon Worlds, който в момента се предлага само като бета версия, както и Horizon Workrooms, водещото решение на компанията за решение в областта на производителността.

Facebook прибавя и опцията Venues, която осигурява достъп до концерти, спортни събития и други развлекателни инициативи, позволявайки на потребителя да се наслади на атмосферата на живо от своя дом.

Повикване чрез Messenger във VR

По-рано тази година Facebook стартира поддръжка на Messenger при очилата за виртуална реалност (VR), която позволява на потребителите да изпращат бързи писмени съобщения до приятели. Впоследствие компанията въведе и опцията за разговори.

Игри в разширена реалност

Facebook предоставя възможност за игри в разширена реалност (AR), като подготвя реализирането на играта Grand Theft Auto: San Andreas на разработчика Rockstar Games.

Компанията обяви пускането и актуализацията на игри, включително такива в партньорство с Vertigo Games.

Quest for Business

Според Facebook метавселената в даден момент ще засегне и работата. Скоро компанията ще започне да тества Quest for Business – нов набор от функции, предназначени за бизнеса. Опцията ще ви позволи на потребителите да използват очилата Quest 2 с работен акаунт, който ще бъде насочен към бизнеса и ще позволява връзка с колегите и сътрудниците.

Също така Quest for Business ще предостави достъп до функции, от които бизнесът се нуждае за работа, като управление на акаунти, интеграция на IDP и SSO, управление на мобилни устройства на трети страни и др.

Проект Cambria

Очаква се новото устройство Cambria, представено от Facebook в кратък видеоклип, да бъде пуснато в продажба през 2022 г. Според компанията това няма да бъде заместител на Quest 2 или Quest 3. Проект Cambria представлява устройство от висок клас на по-висока цена, снабдено с всички най-нови съвременни технологии, включително подобрено социално присъствие, цветна опция и др.

Икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase