Китайските власти обявиха награда, еквивалентна на над 23 000 долара, за залавянето на севернокорейски дезертьор, който е избягал от затвора в североизточния град Джилин в понеделник.

Затворникът, идентифициран като Джу Ксианджиан, е влязъл нелегално в Китай през 2013 г. Три години по-късно той е осъден на 11 години затвор за незаконно преминаване на граница, кражба и грабеж, последвано от депортиране, според съдебно решение.

В известие, издадено от затвора в Дзилин, се казва, че Джу е избягал около 18 часа местно време в понеделник, след като се е изкачил на навес, близо до порта, докато затворниците работят в двора.

Известието предлага награда от 15 600 долара за информация, която би помогнала на полицията да хване Джу.  Сумата може да скочи до 23 400 долара за улики, които водят директно до ареста му - почти пет пъти средногодишния годишен доход на жителите на град Джилин и повече от девет пъти този на тези в селските райони.

Драматичното бягство на Джу е заснето на видеозапис от охранителни камери и е публикуван в китайските социални мрежи от редица държавни медии.

На кадрите се вижда как Джу се изкачва на навеса, тича по покрива и използва въже, за да повреди електрическата ограда, обграждаща стената на затвора, задействайки поредица от искри. След това стъпва върху оградата, за да се изкачи през друга метална ограда и изчезва зад високите стени, докато затворници и пазачи гледат.

Полицията е блокирала входовете на близките села и е извършила обиск от къща на къща за Джу, според държавния вестник Global Times.

Друго видео показва, че Джу се преобръща на земята, след като скача от високата ограда. Той лежи неподвижно известно време, преди да стане и да избяга.

Новината за бягството на Джу привлече широко обществено внимание в Китай, където бягствата от затвора са рядкост. Свързан хаштаг в Weibo, китайската платформа, подобна на Twitter, събра повече от 22 милиона гледания, според Global Times.

Но скоро започна цензура. Известието за наградата беше изтрито от акаунта на полицията в затвора в Джилин в социалните мрежи, а някои свързани хаштагове и публикации бяха премахнати от Weibo – включително кадри от бягството на Джу.

Според съдебните документи, на 21 юли 2013 г.  малко след полунощ, Джу - миньор на въглища - преплува реката от североизточния край на Северна Корея до китайско село в град Тюмен, провинция Джилин.

В рамките на часове той проникнал в няколко селски къщи, за да открадне пари, мобилни телефони, маратонки и дрехи. В третия дом го открива възрастна жена и вика за помощ.

"Извадих нож, вързан за кръста ми, и намушках бабата в гърба. Тогава забелязах, че носи раница. Опитах се да я дръпна от нея, но тя не ме пусна, затова я намушках още няколко пъти", казва Джу, цитиран в съда.

Джу е арестуван часове по-късно при опит да избяга с такси, се казва в съдебния документ. Възрастната жена получава тежки наранявания, но оцелява.

Докато е в затвора, присъдата на Джу беше намалена два пъти - през 2017 г. и през 2020 г. - за проява на угризения, добра дисциплина и активно участие в "идеологическо, културно и професионално образование" и трудова работа, съобщи държавната телевизия CCTV. Той трябваше да бъде освободен през август 2023 г.

Според Хюман Райтс Уоч, избягалите от Северна Корея, изпратени обратно в страната, могат да бъдат изправени пред тежко наказание, включително изтезания и сексуално насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase