Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Стефан Янев обяви, че правителството е приело програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия заради скъпия ток.

От нея ще се възползват над 630 хил. клиенти, които ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас.

Програмата е в размер на 450 млн. лева.

Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор межу Министерството на енергетиката и търговци на енергия, доставчици от последна инстанция, производители, продаващи директно на крайни клиенти  и оператор на организиран борсов пазар на ел. енергия.

Сумата ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври до 30 ноември 2021 г., като компенсациите ще се изплащат до края на годината.

Мярката допълва другите временни мерки, които са предприети и ще бъде за сметка на бюджета, като с тази сума ще се намали дължимият за внасяне дивидент от БЕХ през следващи отчетни периоди.

Първите компенсации се очакват със следващите фактури, които са от 1-15 ноември.

Премиерът посочи, че в България битовите потребители са защитени чрез фиксирани цени за 6 месеца. Обмислят се и се подготвят обаче мерки и за тях, но Янев не коментира повече подробности за момента.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 1 месец

Абсолютно безобразие е да плащат държавни пари на фирми, да поемат техния предприемачески риск когато печалбите остават за собствениците. Бедните граждани с данъците си финансират милионерите. Утре ако работната ръка или технологиите поскъпнат, какво ще прави държавата? Ще плати заплатите във фирмите ли? Или ще им купи софтуер? Фирмите сами трябва да си управляват риска.

39

Мдаа

преди 1 месец

Като ги гледам тия почвам да сьжелявам вече за борисов а си мислех , че при него е достигнато дьното

38

Анонимен

преди 1 месец

Я колко бързо му наредиха да купува избиратели! Партийна книжка ще искате ли или зелен сертификат стига?