Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз се нуждае от регулации за криптовалутите, защото това ще намали рисковете за потребителите и ще доведе до ръст на пазарите. Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно, заяви адв. Димитър Калдамуков в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Пазарът трябва да бъде регулиран, защото рискът вече е много голям. Ако една криптобанка пропадне, това може да доведе до недоверие в цялата система и срив в цената на актива.", допълни той.

Според него всички емитенти и криптоборси в ЕС ще бъдат регулирани по подобие на инвестиционните посредници и регулираните пазари. Това не е забрана, а регулация - ще даде някаква сигурност и тези пазари ще растат. Регламентът ще обхване и евентуални стейбълкойни като Diem на Facebook.

ЕС работи по проекта си за регулации на криптовалутите от близо две години, но развитието му бе забавено от пандемията от коронавирус.

Криптоплатформите набраха огромни парични ресурси, но нямат почти никаква защита и парите на инвеститорите не са гарантирани, както в традиционните банки и финансови институции, напомни Калдамуков.

Криптопазарите показват, че не винаги регулацията означава еднакво разпределение на благата и защита на всички, предупреди Калдамуков.

Новите биткойн ETF са добър пример за регулиран продукт, от който всички потребители могат да се възползват, каза още той.

"Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно. Централните банки много трудно ще позволят конгломерати като Facebook да им отнемат печатането на пари, но светът се променя много бързо и можем да се окажем в ситуация, когато вече не ги питат.", допълни гостът.

Подобни продукти ще се появят и в ЕС, защото иначе капиталът ще изтече към други пазари, прогнозира той.

В коментар за забраната на дейностите на криптоплатформата Nexo в щата Ню Йорк, Калдамуков напомни, че компанията не е "банка" по смисъла на действащите закони в България или ЕС, макар на практика да действа като такава, използвайки административно разрешение от Латвия.

"Тези платформи ви дават кредити, а вие като обезпечение давате криптовалута - обикновено размерът на обезпечението е от порядъка на 150%."

Целия разговор може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 месец

ЕС се нуждае от регулации на криптогейовете в ЕК и ЕП...

11

Талибан

преди 1 месец

Да ми регулират фара! Дгд всички банки и регулативни органи! Баста!

10

Анонимен

преди 1 месец

Биткойн удари нов връх вчера и вече чакаме 6-цифрения курс около коледа. Алт-овете ще го последват. За капитализацията на целия пазар да не говорим - днес в binance us някой е изсипал около 300 милиона и какво стана - един фитил до 8000 долара, заради липса на ликвидност на ексчейнджа, който за броени минути се възстанови. И това с всички ненормалници, които играят с левъридж, които са били ликвидирани. Крипто пазарът е в нова фаза. Само Гане още си бърка в носа и вика, че е измама...