Снимка: БГНЕС

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун може да бъде осъден да плати обезщетение заради измама от 1959-84 г., която кара повече от 90 хил. души да се преместят от Япония.

Кампанията за репатриране по-късно бе осъдена от някои като "държавно отвличане".

Петима души, които са били излъгани, но по-късно са успели да избягат от КНДР,  по 100 милиона йени (880 000 долара) всеки. Те не очакват Ким Чен Ун нито да се яви, нито да плати, но се надяват, че решението може да помогне в бъдещите преговори.

Хиляди корейци се местят в Япония, много от тях против волята си, по време на колониалното й управление на Корейския полуостров от 1910 до 1945 г. По-голямата част от хората, участващи в схемата за презаселване няколко години по-късно - през 1959 - 1984 г., са били етнически корейци, на които е продадена визия за "отечеството" като "рай".  Някои съпрузи и съпруги от япониски произход отидоха в Северна Корея с тях.

Както Северна Корея, така и Япония подкрепят кампанията.

Северът отчаяно се опитвал да се възстанови, след като е бил опустошен от Втората световна война и Корейската война. А от своя страна Япония счита корейците за външни лица и с удоволствие помага при преместването им.

Комбинацията от дискриминация в Япония и севернокорейската пропаганда, обещаваща идиличен живот с безплатно здравеопазване, образование и работа в родината, е огромно изкушение. Ала за мнозина реалността се оказва друга -  принудителен ръчен труд във ферми, мини или фабрики, нарушаване на правата на човека и невъзможност да напуснат КНДР.

Съдебното дело има символично усещане, според петимата ищци. Четирима етнически корейци и японската съпруга на кореец, който се присъедини към програмата, успяват да се върнат обратно в Япония.

"Не очакваме Северна Корея да приеме решението, нито да изплати щетите", казва адвокатът на ищците Кенджи Фукуда заяви. Но ако спечелят, той се надява, че японското правителство ще успее да преговаря със Северна Корея.

Страните нямат официални дипломатически отношения. Ким Чен Ун е посочен като обвиняем, тъй като е настоящият лидер на КНДР.

Искът твърди, че Северът е измамил ищците чрез "фалшива реклама за преместване в Северна Корея", където "упражняването на правата на човека като цяло е било невъзможно".

Един от ищците, етническа корейка на име Ейко Кавасаки, на 79 години, заяви пред Асошиейтед прес, че никой не би отищъл там, ако знаеше какво ги очаква. Тя бяга от Севера през 2003 г., оставяйки след себе си възрастните си деца.

Друг борец за компенсация е Лий Тае-кюнг, който отплава на север когато е едва на осем години през 1960 г. Той споделя пред New York Times: "Казаха ни, че отиваме в "рая на Земята". Вместо това бяхме отведени в ада и ни отказаха най-основното човешко право: свободата да напуснем." 

Ли успява да избяга от Северна Корея след 46 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase