Снимка: архив, БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че скоро ще реши дали управляващият директор Кристалина Георгиева ще запази поста си.

След заседание, приключило тази нощ българско време, изпълнителният борд на фонда съобщи, че е постигнал значителен напредък по случая, но и договореност да се изискат повече подробности, за да може бързо да приключи с обсъждането на въпроса, предаде БНР.

Още по темата

Георгиева е обвинена, че е манипулирала данни в полза на Китай, докато е ръководила Световната банка, но тя отрича вина.

Междувременно стана ясно, че някои европейски правителства са я подкрепили.

Според източник на агенция Ройтерс от френското финансово министерство Париж е планирал да изрази подкрепа за българката, друг източник е посочил, че от Великобритания, Германия и Италия също се очаквала позиция в нейна полза.

Георгиева вече получи подкрепа от африкански финансови министри.

Досега от финансовото министерство на САЩ, които са влиятелна страна в МВФ, са заявявали, че настояват за цялостно и честно разглеждане на всички факти.

Заседанието на Изпълнителния борд на МВФ продължи часове в петък при закрити врата. Бордът се събра да обсъди информацията, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е оказвала натиск върху служители на институцията, за да бъдат променени данни по благоприятен за Китай начин.

В изявление до борда Георгиева категорично е отрекла обвиненията.

 

Коментари Напиши коментар

44

Сюлейман паша

преди 1 година

А бе к'во занимавате народа с тая ганчовска бабичка?!?!Да не би да няма достойни хора,които да я заместят?!махнете я и да отиде на бостана да плаши гаргите,че май само за това става!!Ааууу,к'ва физиономия вади само!!!

43

Анонимен

преди 1 година

Вън предателската куччка! .......Народът остро осъди предателите на евроатлантизма..... Народът, на събрания по фейсбук, издигна глас: Долу Сталинка Георгиева! Долу Сталинка Георгиева! Долу предателите на братския американски народ. Слава на САЩ и американската демократическа партия. Слава на вожда на американския народ, другаря Байдън!

42

Анонимен

преди 1 година

Значи, Сталинка работи за африканските, латиноамериканските и китайските държави......Иска Африка да стане богата и силна и да ни вземе ресурсите, газа, тока и Европа и САЩ да нямат газ и ток? ........Иска Брализия да забогатее и да няма стотици милиони бедняци, които ровят в отпадъците с месо от супермаркетите?......Иска бразилците да изядат нашето, европейско и американско месо и да остави Западна Европа и САЩ гладни и бедни?......Сталинка Георгиева е заплаха за нашата цивилизация.