Снимка: архив, БГНЕС

Петнадесет американски моряци са пострадали, след като ядрената подводница „Кънектикът“ се е ударила в неизвестен обект в Южнокитайско море.

Инцидентът е станал в събота по време на потапяне в международни води. Никой от екипажа не е получил опасни за живота наранявания. Ядрената установка не е пострадала.  

По данни на телевизия „Фокс нюз“ „Кънектикът“ не се е ударила с друга подводница и самостоятелно се е завърнала в американската военновъздушна база на остров Гуам в Тихия океан.

Според източник на вестник „Милитари таймс“ топографията на местността в момента на сблъсъка не е указвала наличие на масив от суша пред подводницата. Няма и признаци инцидентът да е имал неприятелски характер.

Инцидентът стана в момент, в който расте напрежението между Китай и Тайван. Причината за него е преминаването на китайски бойни самолети през зоната за противовъздушна отбрана на острова, който Пекин смята за своя територия.

Освен това Китай има претенции за почти цялото Южнокитайско море и е построил военни предни постове на малки островчета и атоли в региона. САЩ и съюзниците им редовно патрулират в международни води в региона, за да отстояват правата си на свободна навигация, което предизвиква голямо недоволство у Китай, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase