Снимка: Pixabay

Световните цени на храните се покачиха за втори пореден месец през септември, достигайки 10-годишен връх в резултат на затягане на условията на предлагане и силно търсене на основни продукти като пшеница и палмово масло, съобщи агенцията по храните на ООН при представяне на редовния си ежемесечен доклад, цитирана от БНР.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна през септември с 1,2% спрямо август до 130,0 пункта и вече е с цели 32,8% над неговото ниво година по-рано (септември 2020 г.).

Това представлява най-високо ниво на ценовия индекс на храните от септември 2011 г. насам.

Базираната в Рим организация също така прогнозира рекордно световно производство на зърнени култури през 2021 г., но заяви, че то ще бъде изпреварено от прогнозното потребление.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се повиши през септември с 2% спрямо август, след като световните цени на пшеницата нараснаха с почти 4% в рамките на месец и с цели 41% спрямо година по-рано. Нарастването на цените се дължи на затягане на експортните наличности на фона на силно търсене. Световните цени на ориза също се повишиха по-рязко през септември, докато тези на царевицата нараснаха с по-умерените 0,3% спрямо август и с 38% спрямо септември 2020 г.

"Сред основните зърнени култури пшеницата ще бъде във фокуса на внимание през следващите седмици, тъй като търсенето трябва да бъде тествано спрямо бързо нарастващите цени“, казва старшият икономист на FAO Абдулреза Абасиан.

Индексът на FAO на цените на растителното масло пък се повиши през септември с 1,7% месечно и с около 60% спрямо същия месец година по-рано, тъй като международните цени на палмовото масло достигнаха 10-годишни върхове поради силното търсене в световен мащаб и опасенията относно недостига на мигрантска работна ръка, който се отрази на производството в Малайзия. Световните цени на рапичното масло също се повишиха значително, докато котировките на соево и слънчогледово масло спаднаха през миналия месец.

Индексът на цените на млечните продукти се увеличи с 1,5% спрямо август, тъй като стабилното глобално търсене на внос и сезонните фактори в Европа и Океания повишиха международните котировки за всички млечни продукти, особено на маслото.

Индексът на цените на захарта на FAO пък беше с 0,5% по-висок през септември спрямо август и нарасна с 53,5% на годишна база, подкрепен от неблагоприятните метеорологични условия и по-високите цени на етанола в Бразилия, най-големият износител на захар в света. Забавеното търсене на внос в световен мащаб и добрите производствени перспективи в Индия и Тайланд ограничиха възходящия ценови натиск.

Индексът на цените на месото практически не се промени през септември спрямо предходния месец и нарасна с 26,3% спрямо година по-рано. Котировките на овче и говеждо месо се повишиха поради затегнатите условия на предлагане, докато тези за птиче и свинско месо намаляха на фона на големите световни обеми на предлагане на птиче месо и на по-ниското търсене на свинско месо в Китай и Европа.

Относно производството на зърнени култури, FAO прогнозира рекордна световна реколта от 2 800 милиарда тона през 2021 г., което е малко повече от прогнозираните преди месец 2 788 милиарда тона.

В същото време обаче FAO очаква световното потребление на зърнени култури да достигне тази година  2 811 милиарда тона - над прогнозите 2,7 млрд. тона преди месец, тъй като новата прогноза отразява увеличеното използване на пшеница във фуражите за животни.

Според FAO се очаква глобалните складови запаси от зърнени култури да намалят през сезон 2021/2022 г., но все пак ще бъдат на достатъчно добри нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase