Снимка: БГНЕС

"В много спортове участието на трансджендър спортисти, честността и безопасността често са несъвместими", се казва в обширен доклад на Държавната агенция по спорта на Великобритания, който представя нови правила и препоръки за включването на трансджендър хора в непрофесионалния спорт.

Препоръките се отнасят за спорт до национално ниво, без да включва професионални, международни и елитни спортове.

Заключението на доклада е, че сегашните правила не са подходящи и имат нужда от рестарт, като ръководните органи за всеки отделен спорт трябва сами да очертаят приоритетите си и дали държат повече на включването на трансджендър спортисти или "състезателната честност и безопасност". Контактни спортове (бойни спортове, бокс, ММА) и спортове, които разчитат на сила и издръжливост, чиито приоритети биха били съответно безопасността на участниците и честността, трябва да създадат допълнителни категории, в които да могат да участват трансджендър спортисти, уточнява докладът.

"Потискането на тестостерона не може да гарантира равните позиции между трансджендър жените и наталните жени, тъй като остават различия в силата, издръжливостта и физиката", се казва в доклада.

В същото време обаче докладът изтъква, че "за да оцелее и да се развива в бъдеще, спортът трябва да се адаптира към съвременното общество, но понякога го прави твърде бавно. Трябва да се мисли по иновативен начин, за да сме сигурни, че никой няма да е изключен от спорта"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase