Снимка: Istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да доставя достатъчно енергия, да е богата на ценни хранителни вещества и да съчетава всички здравословни компоненти – протеини, въглехидрати, фибри, полезни мазнини.

Невинаги закуската обаче е толкова здравословна, колкото си мислим. Дори да закусвате със зърнена закуска всяка сутрин, това не означава автоматично, че се храните здравословно. В много готови зърнени закуски, миксове с овесени ядки или гранола, се съдържат големи количества добавена захар. Макар да са вкусни и представяни като здравословни, тези закуски съвсем не са такива.

Според healthline.com, най-лошата закуска е тази, която е заредена с добавена захар. Добавените захари към закуската са честа практика в съвременните готови предложения. Те са част и от домашно приготвените закуски, тъй като имат цялостно присъствие в съвременната диета.

Закуските с високо съдържание на захари могат да доведат до възпаления в тъканите, а те от своя страна да станат предпоставка за различни заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични дегенеративни заболявания, пише още healthline.com.

Сред страничните ефекти от закуски, богати на добавени захари, са високо кръвно налягане, омазнен черен дроб, диабет, възпаления, сърдечносъдови инциденти.

Ако избирате да закусвате със зърнени закуски е от изключително голямо значение да четете внимателно етикетите. Избирайте закуски, които не съдържат добавена захар. Ако любимата ви закуска е зърнената, предпочетете такава без добавена захар, например пълнозърнести овесени ядки без добавени примеси. Ако искате да подсладите закуската си, просто добавете няколко парченца пресен плод. Това е по-добрият избор.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase