Снимка: Getty

До 10 500 шофьори на камиони и птицевъди ще могат да получат временна британска виза като част от опитите на Лондон да не допусне нарушаване на снабдителните вериги по Коледа.

Липсата на шофьори вече наруши зареждането на бензиностанциите във Великобритания. През последните месеци проблеми изпитват и супермаркети, и заведения за бързо хранене. Министърът на транспорта заяви, че не иска да подбива британската работна сила, но не може да стои безучастен пред образувалите се опашки.

"Хората леко полудяват, да се наредиш в шест часа на опашка за гориво си е малко налудничаво", коментира шофьор, цитиран от БНТ.

Британският транспортен бранш говори за недостиг на около 100 000 шофьори на тежкотоварни камиони. Само супермаркетите се нуждаят от 15 000 водачи за работа на пълен капацитет по Коледа. Дефицитът на шофьори се изостря от ковид пандемията, данъчните промени, Брекзит, застаряващата работна сила, ниското заплащане и лошите условия за труд. Затова сега чужденците са необходими.

"Трябва да направят нещо. Трябва да им дадат всичко. Дори закуска или сладолед, всичко. Нуждаят се от тях", заяви Григориън, който е шофьор на лимузина.

Освен привличане на чуждестранни работници правителството планира и мобилизация на инспектори от Министерството на отбраната, за да се ускорят специализираните шофьорски изпити. Търсенето на дългосрочни решения включва безплатно, кратко и интензивно обучение на 4000 шофьори на големи камиони.

Чуват се и гласове за отпускане на заеми за специализирани курсове, по подобие на студентските. Коледните пуйки за британците също трябва да се подсигурят, защото индустрията традиционно разчита на работна ръка от Континента, но след Брекзит тя стана по-дефицитна и по-скъпа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase