Рекордно скъп ток ще плащаме тази зима, прогнозират експерти. Очакванията са скокът на цената на електроенергията за бизнеса да се отрази и на домакинствата през зимния сезон.

Още по темата
Увеличението на цената на електричеството е неизбежно. Цените у нас са отражение на тези в Европа и държавата засега няма механизми да противодейства, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нищо не можем да направим. Ако бяхме разумни като нация и преди няколко години си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент, за да поддържаме цената по-ниска. И да правим колосални пари", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници.

"Аз ги наричам рекет под формата на емисии. "Зелените" се използват като параван. Отзад стоят огромни финансови институции. Тази алчност  изпреварва възможностите на бизнеса", коментира енергийният експерт Васко Начев.

По-високите цени за домакинствата се очаква през първата половина на следващата година, което ще доведе и до инфлация.

С колко - гледайте видеото!

 

Коментари Напиши коментар

171

Анонимен

преди 7 месеца

Дайте парите за панели, после не ме търсете повече. Но нали няма как да стане искате да ме доите доживот!

170

Анонимен

преди 7 месеца

Какви са тия смешни експерти, от Белене токът, който щеше да излиза е на минимум 50ст. KW. Друг е въпросът, че с тецове проектирани 1938-***, нещата няма да станат. Европа им даде повече от 10 години време, но никой не си мръдна пръста, а сега ох.

169

Дано

преди 7 месеца

настоящата ситуация, да светне в главите на политиците напиращи всичко да стане на ток и солари, че като премахнат енергийния микс или изкуствено създат натиск върху различните горива ще доведе до подобна спекула и абсурдни цени. Това е само предупреждение, какво предстои, ако Европа продължи по този път. Накрая ще започнем да се радваме на Глобалното затопляне, защото няма да имаме възможност да се отопляваме.