Кадър: YouTube

Феновете на "Партизан" за малко да провалят баскетболния празник и бенефис на своя любимец Новица Величкович. Той сложи край на кариерата си с атрактивна приятелска среща между белградския тим и последния шампион от Евролигата - "Анадолу" Ефес.

През второто полувреме обаче в агитката на "Партизан" напрежението се покачи. Едни срещу други застанаха феновете, които секунда преди това деляха съседни места в "Щарк Арена". Причината, според някои от сръбските медии е... президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде bTV.

Всъщност разделението в една от най-страшните агитки на Балканите започна през февруари 2021 г. Тогава сръбската полиция арестува един от тарторите на "Гробарите" - Велко Беливук, познат като Веля Неволя.

При акция на органите на реда той и Марко Милкович бяха прибрани зад решетките по подозрение в няколко убийства, отвличания и изнудвания. По време на разследването в затвора попаднаха и други привърженици на футболния тим, разкрита беше и "Вилата на ужасите" - къща в покрайнините на Белград, в която Беливук и хората му са убивали и измъчвали.

По време на едно от изслушванията подсъдимият тартор каза, че няма намерение да разказва за действията си, но категорично заяви, че се е срещал с президента на Сърбия Александър Вучич и ръководни фактори от Сръбската прогресивна партия, министъра на отбраната Александър Вулин и техни приятели и роднини, които са искали от него услуги.

Държавният глава отрече за срещите, но напрежението в агитката на "Партизан", останала без основна фигура, продължи да се покачва.

В спор за влияние, феновете се разделиха на две. Приближените до Беливук продължават да поддържат същата линия на поведение, докато новите силни фигури търсят начин да разграничат агитката от политиката. Вероятно боят в "Щарк Арена" е поредното такова противопоставяне. Според сръбските медии в залата отчетливо са се чули обиди именно към Вучич.

Това не е първият път, в който главни герои в една и съща история от Сърбия са политици и фенове. В края 80-те и началото на 90-те години на ХХ век начело на агитката на "Цървена звезда" беше Желко Ражнатович - Аркан. Въпреки че беше сочен официално за лидер, и днес огромна част от феновете твърдят, че той е бил само връзката между тях и държавния апарат, а по време на мачове ги е предвождал Небойша Джорджевич - Шуца. Именно той е в основата на събирането на хора за "Тигрите на Аркан" - паравоенна организация, воювала в Босна и Херцеговина и Хърватия по време на разпадането на Югославия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase