Снимка: Pixabay

Телефонните измамници са измислили нов трик за измама на лековерни хора в пандемията, предупреждават експерти.

Освен стандартните лъжливи истории за пострадал роднина и пари, необходими за спешната му операция, вече са измислени и десетки други сценарии за кражбите, включително и сплашване на жертвите.

Най-новият "писък на модата" при измамниците е историята, че средствата, които повечето хора държат в банка, са заплашени от посегателство и задължително сега и веднага трябва да бъдат преведени на друга, "резервна сметка". Ако потенциалната жертва се усъмни и откаже, бива заплашена, че ще изгуби парите си. Ако пък човек заяви, че ще се свърже с банката си, измамниците прибавят елемент на сплашване на жертвите с наказателно преследване.

Така жертвата е помолена да даде свой имейл адрес, на който по-късно получава фалшиви писма от банката и копия от личните карти на служителите на банката. Писмата не съдържат никакви телефонни номера и фишинг линкове, а само просто посочват подробности за „резервната“ сметка, по която уж всички средства ще бъдат в безопасност до приключване на „процедурата за актуализиране на личния акаунт“.

Експертите съветват задължително да се обърне внимание на опитите за сплашване с наказателно производство - така престъпниците се опитват да си гарантират, че жертвата няма да потърси контакт с банката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase