Снимка: Bloomberg

С влизането на бунтовниците в Кабул в неделя, "това са най-добрите моменти, в които тези групи ще се позиционират", за да разширят бизнеса си, каза Гудес.

Талибаните забраниха отглеждането на мак през 2000 г., когато търсеха международна легитимност, но се сблъскаха с обществена реакция и по-късно напълно промениха позицията си, според експерти.

Въпреки опасностите от афганистанския бизнес с наркотици, САЩ и други нации рядко споменаваха публично необходимостта от справяне с търговията - която според UNODC възлиза на повече от 80% от световните доставки на опиум и хероин, предава Bloomberg TV Bulgaria.

"Стояхме отстрани и за съжаление позволихме на талибаните да се превърнат в може би най-голямата финансирана терористична организация в света", каза американски служител, запознат с търговията с наркотици в Афганистан. „САЩ и международните партньори продължават да се изтеглят и са не се занимават с отглеждането на мак“, заяви служителят при условие за анонимност. "Ако се загледате, ще откриете, че насажденията се увеличават експоненциално."

Помолен за коментар, служител на Държавния департамент заяви, че Съединените щати ще продължат да подкрепят афганистанския народ, "включително нашите продължаващи усилия за борба с наркотиците", но отказа да каже как ще продължи помощта.

Още по темата
Отглеждането на мак процъфтява

Афганистанските фермери преценяват безброй фактори, за да решат колко мак да засадят. Те варират от годишните валежи и цената на пшеницата, основната алтернативна култура за мака, до световните цени на опиум и хероин.

И все пак дори по време на засушавания и недостиг на пшеница, когато цените на пшеницата се покачват, афганистанските фермери са отглеждали мак и са извличали опиумни смоли, които се рафинират в морфин и хероин. През последните години много от тях са инсталирали китайски слънчеви панели за захранване на дълбоководни кладенци.

Три от последните четири години са видели някои от най-високите нива на производство на опиум в Афганистан, според UNODC. Дори когато бушуваше пандемията от COVID-19, отглеждането на мак се е повишило с 37% миналата година, съобщи агенцията през през май.

"Наркотиците са най-голямата индустрия в страната, с изключение на войната", каза Барнет Рубин, бивш съветник на Държавния департамент по Афганистан.

Прогнозният рекорд за производство на опиум е през 2017 г. и възлиза на 9 900 тона на стойност около 1,4 милиарда долара продажби от фермери или приблизително 7% от БВП на Афганистан, съобщава UNODC.

Когато се вземе предвид стойността на наркотиците за износ и местното потребление, заедно с вносни прекурсори, UNODC оценява общата незаконна икономика на опиати в страната през тази година на 6,6 милиарда долара.

Талибаните и държавните служители отдавна участват в търговията с наркотици, казват експерти, въпреки че някои оспорват степента на ролята и печалбите на бунтовниците.

Организацията на обединените нации и Вашингтон твърдят, че талибаните участват във всички аспекти - от засаждането на мак, добива на опиум, трафика, до взимането на "данъци" от култиваторите и нарколабораториите и начисляването на такси на контрабандистите за пратки, отправени за Африка, Европа, Канада, Русия, Близкия изток и други части на Азия.

Някои от тези пратки се превърлят през силно патрулираната граница на трафиканти в Иран с елементарни катапулти, съобщи Дейвид Мансфийлд, водещ изследовател на незаконната търговия с наркотици в Афганистан.

Представители на ООН съобщиха, че талибаните вероятно са спечелили повече от 400 милиона долара между 2018 и 2019 г. от търговията с наркотици.

В доклад на генералния инспекторат на САЩ за Афганистан (SIGAR) от май 2021 г. се цитира американски служител, според който те извличат до 60% от годишните си приходи от наркотици.

Някои експерти оспорват тези данни.

Мансфийлд казва, че неговите полеви проучвания показват, че талибаните могат да спечелят от незаконни опиати най-много около 40 милиона долара годишно, предимно от такси за производство на опиум, лаборатории за хероин и доставки на наркотици. Според него бунтовниците печелят повече пари от таксите, които събират от търговците по блокадите на пътищата.

Вашингтон е похарчил приблизително 8,6 милиарда долара между 2002 и 2017 г., за да ограничи търговията с наркотици в Афганистан и да прекъсне приходите на талибаните, според доклад на SIGAR за 2018 г.

Освен изкореняването на мака, САЩ и съюзниците провеждаха програми за алтернативни земеделски култури, въздушни удари по предполагаеми лаборатории за хероин и други мерки.

Тези усилия „всъщност нямаха голям успех“, каза за „Ройтерс“ пенсионираният генерал от американската армия Джоузеф Вотел, който командваше Централното командване на САЩ от 2016-2019 г.

Вместо това, казаха експерти, мерките предизвикаха гняв срещу правителството в Кабул и неговите чуждестранни поддръжници - и съчувствие към талибаните - сред фермерите и работниците, които зависят от производството на опиум, за да изхранват семействата си.

Талибаните научиха този урок след забраната си за отглеждане на мак през 2000 г., каза изследователят от института „Брукингс“ Ванда Фелбаб-Браун.

Въпреки рязкото спадане на производството, забраната предизвика „огромна политическа буря срещу талибаните и това беше една от причините те толкова драматично да загубят поддръжниците си след инвазията на САЩ“, каза тя.

Ето защо, казаха експерти, е малко вероятно талибаните да забранят отглеждането на мак, след като завземат властта. "Бъдещото правителство", каза Мансфийлд, "ще трябва да стъпва внимателно, за да избегне отчуждаването на селския избирателен район и да предизвика съпротива и насилствен бунт."

Финансова тактика

Не бе случайно, че талибаните се насочиха първоначално към граничните пунктове преди да атакуват големите градски центрове. Но ясно се вижда защо от първата провинциална столица, която превзеха на 6 август.
 

Повече по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase