Снимка: Bloomberg

Възстановяването на света от пандемията на коронавирус доведе до скок в цените на енергията, металите и хранителните продукти, помагайки на големите износители на стоки, като същевременно удари онези нации, които купуват по -голямата част от суровините си от други, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Стоките като цяло са нараснали с повече от 20% тази година и около 50% в случая на суровия петрол. Индексът на Bloomberg Commodity Spot е на най-висока точка от десетилетие и върви към четвъртото си поредно месечно увеличение. Големите петролни и минни компании, затрупани с пари, връщат милиарди долари на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване.

Малко анализатори очакват скоро печалбите да се обърнат и мнозина смятат, че трябва да продължат напред.

За подобните на Русия и Саудитска Арабия, най-големите износители на енергия в света, това предвещава добри времена. За други това натоварва огромно техния платежен баланс и валутите, което води до по-висока инфлация.

Победители и победени

Производителите на нефт и газ в Арабския залив ще бъдат най-големите икономически победители тази година, според проучване на Bloomberg Economics, проведено сред почти 45 държави. Обединените арабски емирства и Катар ще видят нетния си износ да се увеличи с повече от 10% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 2020 г., докато Саудитска Арабия няма да изостава прекалено много.

Япония и по-голямата част от Западна Европа ще пострадат, тъй като са принудени да харчат повече за внос. Петте най-губещи ще бъдат в Азия, като подобни на Виетнам и Бангладеш страдат най-много от по-скъпи горива и храни.

Трансфер за 550 милиарда долара

Печалбите за износителите на стоки лесно ще надвишат загубите им през миналата година с разпространението на пандемията и почти нулевото търсене на суровини. Bloomberg Economics изчислява, че 550 млрд. долара ще се прехвърлят от вносителите към износителите през 2021 г., което е почти двойно обратното прехвърляне от 280 млрд. долара миналата година, когато цените се сринаха.

В абсолютно изражение Русия ще се възползва най-много, като нейният нетен износ ще се увеличи с почти 120 млрд. долара през 2021 г. Следват Австралия, Саудитска Арабия, Бразилия и ОАЕ, всяка с печалби от над 50 млрд. долара. Нетният износ на Китай ще намалее с около 218 милиарда долара. Това е далеч по-високо от цифрите от около 55 милиарда долара за следващите най-засегнати страни, Индия и Япония.

САЩ срещу Китай

Нетният износ на САЩ също ще спадне, но само с 22 милиарда долара, малка сума спрямо 21 трилиона долара годишна икономическа продукция. Страната почти е заличила експозицията си на вносни суровини през последното десетилетие до голяма степен благодарение на огромното увеличение на производството на шистов нефт и газ.

Китай също стана по-малко уязвим. Но подобрението е много по-малко, особено що се отнася до енергията.

Проблеми с храната в Близкия изток

Цените на храните са се повишили навсякъде през последните 13 месеца и са близо до най-високото ниво от 2011 г. насам, според данни на ООН. Това е особен проблем за Близкия изток, където по-високите разходи за всичко, от хляб до месо, предизвикаха протестите на Арабската пролет преди 10 години.

Седем от 10-те най-слаби страни днес са в региона, според анализ на нововъзникващите пазари на Bloomberg Economics. Те включват Йемен, съкрушен от гражданската война, както и Судан, Тунис и Алжир, всички от които напоследък бяха свидетели на големи протести заради спада на жизнения стандарт.

"Бумът на стоките се прехвърля с около 550 милиарда долара към големите производители на природни ресурси като Русия, Саудитска Арабия и Австралия от големи вносители като Китай, Индия и Европа. Но по отношение на размера на икономиката Виетнам, Бангладеш и Тайланд ще бъдат изправени пред най -високите разходи", смята Зиад Дауд, главен икономист на развиващите се пазари на Bloomberg Economics.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase