Снимка: Pixabay

Четирима маскирани са нападнали известния във Врачанско хазартен бос Валери Тодоров – Дебелия. Сигналът за случилото се е подаден от самия него. Пред полицаите той обяснил, че нападението е извършено снощи около 19.30 часа докато се разхождал по улицата заедно с негов охранител.

По думите му непознатите слезли от черна "Мазда" с монтанска регистрация и са го улучили с тейзър, като се опитали да го задържат. Охранителят отвърнал на нападателите,като произвел изстрели със законно притежаван пистолет,след което нападателите побегнали пеша в различни посоки, пише „24 часа“.

Наложило се Тодоров да бъде откаран в болница. Там му е оказана първа помощ и е освободен, информираха от МВР.
За случая е инфомиран дежурния прокурор. Образувано е и досъдебно производство.
Според разследващите причина за нападението над Валери Тодоров са неуредени сметки с негови бивши съратници в хазартния бизнес.

Още по темата
Проблемите със закона на хазартния бос започват през далечната 1993 г., когато е погнат за опит за изнудване. Осъден е окончателно с влязла в сила присъда чак през 2004 г. Понеже изнудването е сред престъпленията, по които се активизира някогашната комисия "Кушлев", Дебелия попада на мушката на проверяващите.

Делото за отнемане на имуществото срещу него започва през есента на 2006 г., налага се и запор върху сметките му. Според решението на магистратите Валери Тодоров трябва са се раздели с 5 магазина в центъра на Враца, част от хотелския си комплекс "Хемус", парцели в града и с. Руска Бяла, както и с над 165 000 лв. от банкови сметки, продажба на хазартни заведения и луксозни коли.

"Не смятам, че придобитото от мен имущество през годините е получено по престъпен начин, и затова ще се боря за правата си докрай", закани се тогава Дебелия. Той и семейството му подават жалби в Страсбург, като се оплакват, че са им отнети активи, придобити преди влизането в сила на закона за конфискацията и дори преди Валери Тодоров да бъде осъден.

Докато е разследван от комисията "Кушлев", Валери Тодоров-Дебелия става и защитен свидетел по делото срещу основния си съперник в хазарта Валтер Папазки. Папазки бе осъден да лежи в затвора като поръчител на убийството на конкурента си и съдружник на Дебелия Валентин Алексиев-Лисицата, разстрелян показно в столицата през февруари 1996 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase