Снимка: БГНЕС

Директорът на Държавния статистически институт на Република Северна Македония Апостол Симевски заяви, че не е планирано ново отлагане на преброяването през септемврии и то ще се проведе в предвидения период, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Разбира се, подчерта той, ще се следи епидемиологичната ситуация и преброяването ще бъде проведено съгласно предвидените протоколи и мерки за защита. Допълнително, добави Симевски, преброителите ще бъдат ваксинирани през август, преди да започне преброяването. Нормално е, че всичко ще зависи от епидемиологичната ситуация, не се очаква някакъв по-значим пик в държавата, както бе през април и март тази година. Това, което със сигурност ще направим, е, че ще проведем преброяването и ще се държим сякаш сме в най-големия пик, спазвайки всички мерки. Затова гражданите от тази гледна точка трябва да бъдат спокойни.

През септември времето е все още хубаво и където има възможност, преброяването ще се осъществи и на открито. Очакваме, че и по-голяма част от гражданите ще бъдат ваксинирани. Информирани сме от министерството на здравеопазването, че се пазят резерви за преброителите и те през август ще бъдат ваксинирани, заяви Симевски на брифинг тази сутрин.

Попитан дали са реални очакванията, че преброяването ще регистрира не повече от 1,6 милиона жители в държавата, директорът на ДСИ заяви, че се стрхува, че те може да се осъществят и че предизвиква загриженост това, че голям брой хора се изселват.

Показателите, които получаваме със статистически проучвания по отношение на раждаемостта, показват, че имаме продължаващ спад на раждаемостта в страната, докато расте раждаемостта в чужбина. Всичко това показва, че значителна част от нашето население е изселено от държавата.

Оттук е и моят страх, че броят на населението е по-малък. Данните, които разглеждах, са стряскащи. Данни от Германския статистичски институт показват, че в края на 2020 година в Германия имаме 128 хиляди македонски граждани, които живеят там с разрешение за пребиваване. Това е огромна цифра. Не знаем какъв е броят наши лица, които са с произход от Македония, а имат германско гражданство, тъй като германците не позволяват двойно гражданство, но също така нямаме данни колко наши граждани са отишли там с български паспорт, тъй като ги смятат за български граждани, а тази цифра е близо 300 000 души. Само тази цифра ще ви накара да се замислите. Къде са останалите европейски страни, презокеанските страни. От това, което сега получаваме от самопреброяването в чужбина, вярвайте ми, няма точка на земото кълбо, където да нямаме наши граждани, казва Симевски.

Говорейки за хонорара на преброителите, директорът на ДСИ заяви, че нивото на хонорарите е съвсем солидно и зависи от това колко работа ще свършат преброителите. Нашите предвиждания са тези хонорари да се движат от 20 000 денара до 30 000 денара, което е съвсем солидно за по-малко от един месец работа, заяви Симевски. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase