Тамаш Аян. Снимка: БГНЕС

Трима висши ръководители на световните щанги бяха обвинени в покриване на допинг случаи в окончателния доклад на Незивисимата тестова агенция, която приключи 8-месечната си разследване по скандала.

Сред тях е и доскорошният лидер на световните щанги Тамаш Аян, който управлява тежката атлетика в продължение на 43 години. Аян бе принуден през изминалата година да подаде оставка.

Другите двама са румънската легенда в щангите Нику Влад, олимпийски шампион и вицепрезидент на Аян и турчинът Хасан Акуш, който наскоро бе избран за шеф на европейската федерация.

Още по темата
Разследването може и да доведе до отпадането на Турция за олимпиадата в Токио, след като съседите имаха право на трима състезатели при мъжете и три при жените. Преди няколко дни бе изхвърлена и Румъния.

Турската федерация е обвинена, че заедно със световната са покрили 17 положителни проби за два месеца през 2012 г.

През 2012 година румънка печели сребро на Олимпиадата в Лондон, след като за седмици е направила две нарушения - позитивна проба за стероиди и подмяна на проба с урина.

Според доклада обаче тя отива на олимпиадата "с пълното знание и съдействия" от страна на Аян и Нику Влад, съобщава „24 часа“.

Разследването се фокусира върху необработените документи за положителни проби между 2009 и 2019 година и е в цели 50 страници.

До отстраняването на Тамаш Аян през април 2020 година се стигна след голям скандал, в който името на родения в Румъния унгарец бе замесено. В разследващ филм на ARD той бе обвинен в манипулиране на резултати от допингпроби, отклоняване на средства и още други нарушения.

Българските щанги също имаха 2 челни сблъсъка с Тамаш Аян и управлението му през последните 20 години. През 2003 година най-добрите ни щангисти тогава - Гълъбин Боевски, Златан Ванев и Георги Марков бяха спрени от участие на Световното първенство във Ванкувър заради съмнения на световната федерация в допинг-тестовете им. Тогава Аян взе лично решението тримата да не отидат на световното, а след това и да бъдат наказани за дълъг период, с което на практика сложи край на кариерата и на тримата. Боевски дори поведе лична съдебна война срещу унгареца, но така и не бе реабилитиран.

През март 2015 година 11 наши щангисти дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол. Впоследствие се оказа, че състезателите са приемали хранителна добавка, замърсена със забраненото вещество. Международната федерация прие обстоятелствата като "снижаващи вината" и наложи минимални наказания на самите състезатели, но наложи глоба от 500 000 долара.

Глобата бе обжалвана от нашата федерация и отпадна, но почти веднага след това Аян и Международната федерация (IWF) я наложиха отново, а българският отбор бе заплашен да бъде изхвърлен от всякакви състезания, ако не я плати. В крайна сметка Българската федерация по вдигане на тежести спечели отново делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара и с това стана първата бутнала решение на Аян в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase