Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ нарече приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания "изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна". Той повтори, че "Америка се завръща", както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава, предаде Франс прес. Америка се върна към ангажимента си да води света заедно с другите нации, които споделят нашите най-съкровени ценности.

Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели, заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. "Всички около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации", добави Байдън на летището в Нюкий, Югозападна Англия, преди да отпътува за среща с кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор.

 Байдън заяви още, че на срещата си с руския лидер Владимир Путин на 16 юни в Женева смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС. "Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията", каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно - "може би в сферата на някои стратегически доктрини" или "по въпросите на климата", каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

"Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", посочи стопанинът на Белия дом.

Той допълни, че президентът на Русия Владимир Путин е прав, казвайки, че отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от години, но подчерта, че всичко зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така.

Същевременно Байдън, който ще се срещне с Путин в Женева тази седмица, подчерта, че не търси конфликт, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че Г-7 "не е клуб, враждебен на Китай", при все че в заключителната декларация от срещата си на върха приканва Пекин да зачита човешките права в Синцзян и Хонконг, предаде Франс прес.

Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е "сдружение на демокрации", което се стреми "да работи с Китай по всички световни теми" независимо от разногласията.

Лидерите от Г-7 подкрепиха днес разработен от финансовите им министри реформен проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. В заключителна декларация след тридневна среща на върха във Великобритания те се произнасят за "по-справедлива световна данъчна система", предадоха световните агенции.

Участниците във форума се ангажират да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50 на сто емисиите на карбонов диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни.

Държавните ръководители от обединението приканват Русия "да спре дестабилизиращите си действия", включително намесите, да зачита човешките права и "да потърси сметка" от виновниците за кибератаки от нейна територия.

"Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп", заявяват в декларацията си държавните и правителствени глави на Франция, Италия, Великобритания, Канада, САЩ, Германия и Япония.

Г-7 приканва Китай "да зачита човешките права" на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян и на хората в Хонконг, изразявайки същевременно желание да сътрудничи с Пекин по въпроси "от взаимен интерес". Великите сили от Г-7 подкрепят в документа провеждането на Олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август, отложени с една година поради пандемията. Пожеланието им е проявата да се осъществи "по сигурен начин като символ на световното единство в усилията срещу КОВИД-19".

Обединението на индустриалните държави настоява Световната здравна организация да разследва по-подробно произхода на COVID-19 в Китай. Разследването трябва да е "прозрачно" и "водено от експерти", изтъкват лидерите от Г-7 в разпространеното заключително комюнике от срещата на върха - първата, осъществена присъствено, от близо две години насам. (БТА)

 

Коментари Напиши коментар

130

аха

преди 1 година

Добре, че са коментарите под статията, че да се видят опорните точки на пропагандата срещу запада. На някои хора никак не им стои добре, когато група от държави се подкрепят. Само за пример да дам - Китай в момента има активен конфликт или активни претенции за територии към всички свои съседи. Това са повече от 20-30 държави. Вече и страха от икономически санкции от Китай не може да спре доста държави да надигнат глас. Ако Китай някога доминира света, няма да има морков, само пръчка...

129

Анонимен

преди 1 година

Великите сили от Г-7... Хайде да уточним. "Великите сили" е историко-политическо понятие отпреди век. Сега е неактуално и неадекватно. После, страните в Г-7 в болшинството си не са особено велики. Две от тях са практически още подчинени от ВСВ насам, други 4 са полувасални. И повечето не са от най-големите икономики. Във военно отношение да не говорим.

128

Анонимен

преди 1 година

"враждебен на Китай" -> мисирките, казва се "враждебен КЪМ". Ей, много ви е труден родният език...