Снимка: БГНЕС

Англия и Франция са единствените отбори на Евро 2020, които са оценени на повече от 1 милиард евро. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Британците струват малко повече от 1,2 млрд. евро, докато световните шампиони са оценени на малко над 1 млрд. евро. В Топ 5 на пазарната стойност попадат още Германия, Испания и Португалия. На дъното в класацията са Северна Македония и Финландия", заяви Коларов.

Той посочи и кои са най-скъпите футболисти на отборите. За Англия това е Хари Кейн, за Франция Килиан Мбапе, Германия – Джошуа Кимих, Испания – Маркос Йоренте, Португалия – Бруно Фернандеш. От Северна Македония №1 е Елиф Елмас, от Финландия Теему Пуки..

Коларов добави още, че от УЕФА са намалили наградния фонд от 371 на 331 милиона евро.

"И въпреки това той е по-голям от този на Евро 2016, където беше 301 млн. евро. Намалението е за фазата на елиминациите. Класирането на 1/8-финал носи 1,5 млн. евро, вместо предвидените 2 млн. евро. За 1/4-финал парите вече са 2,25 млн. евро, а не 3,25 млн. евро. От 5 млн. евро 1/2-финалът става на 4 млн. евро. Вместо 7 млн. евро, финалът е вече 5 млн. евро. Шампионът ще прибере общо 28,25 млн. евро, като в тази сума влизат и 9,25 млн. евро за класирането на шампионата на Стария континент", добави Коларов.

Всички новини преди старта на Евро 2020 четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase