Снимка: БГНЕС

Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщи за БТА адвокатът му Адела Качаунова.

Съдът е постановил, че е нарушен чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека. Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор, обясни Качаунова.

Делото е заведено заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потърпевши са били група чужденци, сред които и Полфрийман.

Адвокат Качаунова каза още, че държавата ни е осъдена защото не е обяснила от какво са нараняванията на Полфрийман, както и защото не е разследвала ефективно случая.

България трябва да заплати на Полфрийман обезщетение от 5200 евро. Парите ще отидат при родителите на студента Андрей Монов, за чието убийство австралиецът беше осъден и изтърпя наказанието си, но все още изплаща кръвнина на близките.

Коментари Напиши коментар

62

Моля

преди 1 месец

И като осъди България за скалъпения процес ще трябва да му връщаме освен тези пари и дсетократно повече за излежаното в затвора. Няма такава държава.

61

мангела меркел

преди 1 месец

Онова английско *** На хулигана Шийлдс където лепна бармана със паве в главата във Варна ли беше какво стана с него.западняците да си стоят в афроазиятците държави да гледат нег..те какво правят със жените им не да шизофринийчат по източна европа.

60

адвокат Тенев

преди 1 месец

Абсолютно нагъл и безочен психопат!!! Жалко че законите на либерал демократите и джендърите е във възход...Единствената възможна присъда за тоя"австрало-питек" би била 40год окован в трудов лагер...