Снимка: БГНЕС

Навсякъде се предприемат мерки за по-лесен достъп на туристите до различни дестинации със създаването и на т. нар. зелени коридори с Румъния, това трябва да стане и за другите съседни нам държави, коментира пред БНР Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма по темата, че до края на май трябваше да станат ясни решенията на министерството на туризма по кризисните мерки, които поиска туристическият  бранш.

Още по темата

Според него забраната трябва да остане за идващите от Индия, Африка и Латинска Америка.

„Много е важно да се знае какъв е хоризонтът от тук насетне и за чартърните полети у нас – трябва да не се прекъсвана чартърната верига и също трябва ясно да бъде казано, какво се случва с хора с отрицателен PCR – тест, антигенен бърз тест или имат документ за антитела, или сертификат за ваксиниране – какво става, ако те вдигнат температура? Отговорът е, че те не би следвало да заплащат нищо за техния карантинен период или за тяхното лечение“, поясни Драганов.

По думите му трябва да се премахнат и PCR – тестовете, а и по-важно е да се каже какво се прави с карантинираните.

"Предложихме да има карантинни хотели и у нас, както е в Европа. И туристите там да не заплащат нищо. А Русия е анулирала полети, които никога досега не са се състояли - компаниите блокират слотове на летищата за тези обеми, но ние никога не сме имали туристи през май, юни в тези обеми и затова те блокират слотове и след това ги отказват, но това въобще не означава, че ще има такива туристи. Туристи ще има от Русия след 15 юли, ще бъде пълно, няма да има отказан нито един полет", заяви още Драганов.

По думите му е достатъчно да имаме зелен електронен сертификат за коронавируса, който е приет от Европейския съюз, затова електронни визи не са необходими.

Румен Драганов коментира темата за възможността ученици да почиват на морето за сметка на държавата като много добра мярка.

Според Драганов нищо няма да излезе от идеята да се проверяват всички обществени поръчки в бранша от страна на Министерство на туризма.

"Служебното правителство се хвърля в едни нещо, които не са му работа. Политиците трябва да се справят с тежката икономическа криза, в която се намираме", посочи председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase