Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-сериозно засегнатата от пандемията сфера в Гърция е туристическата, но очакванията за летния сезон тази година са далеч по-оптимистични от миналогодишните. Това коментира журналистът Иван Петрински в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова днес.

„За момента има 150 хил. туристи, които са пристигнали с чартъри в Гърция от Западна Европа. Прогнозите са сезонът да се засили от 15 юли, когато се очакват и по-големите притоци хора“, уточни той.

Журналистът смята, че сезонът ще бъде успешен, тъй като гръцкото население е достигнало 5 млн. ваксинации.

„Премиерът Мицотакис прояви инициатива за създаването на ваксинационни паспорти и сертификати. С подобни смели ходове днес страната може да предложи нещо, което преди една година изглеждаше абсурдно,“ допълни Петрински пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него гръцкото население приема доста сериозно и отговорно налагането на мерките срещу COVID-19.

„В Гърция глобите, свързани с мерките срещу коронавируса, са много тежки – нещо, което не видяхме да се случва в България“, смята журналистът.

Петрински също изтъкна коренната разлика в българското и гръцкото поведение по време на пандемията: "В България се забелязва протестиращо отношение към кризата, а в Гърция населението прояви емпатия.“

По време на разговора бе дискутирана и темата за кипърското правителство, в което 7 партии си поделят 56 места в парламента за следващите 5 години.

„Националистите са група политически активисти, които успяха да спечелят. В исторически аспект те винаги са били във възход по време на кризи,“ смята Петрински.

Според него Кипър е космополитна държава, тъй като е привлекателно място за „финансисти, спекуланти и туристи.“

Целият разговор можете да видите във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase