Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на пандемията от Китай се изнесоха много от производствата, като една част от тях се върнаха в Европа, а друга - отидоха в Индия. В момента в Индия пандемията върлува с огромни темпове. Това ще затрудни логистично много от компаниите, които произвеждат лекарства и ваксини, както и техния достъп до европейски пазари. Част от фармацевтичната стратегия на Европейската комисия е до 2025 г. около 50% от производството на активни вещества да се върне обратно в Европейския съюз, което и ще увеличи цената на лекарствата. Това заяви Аркади Шарков, здравен експерт, в ефира на предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

От думите на госта стана ясно, че мощностите на фармацевтичните компании изнемогват.

"Не е само патентът това, което е пречка пред производството и достатъчното количество ваксини. Проблемът са и мощностите, които не са налични в момента. Малко от държави в света могат да произведат нови ваксини като тези на Moderna и Pfizer".

Гостът коментира новината, че САЩ излязоха с позиция, че временно ще премахнат патентите, за да могат да се ускорят производството на ваксини.

"Казусът с премахването на патентите не е самият патент, а дали производствените мощности на различните държави позволяват да се произведат първите два типа РНК ваксини, тъй като те се произвеждат по специални стандарти".

"Трябва да се помисли за споделяне на технологията за самото производство", смята Аркади Шарков.

Гостът коментира и решението на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да промени ваксинационния план – от понеделник до четвъртък ще бъдат ваксинирани хората над 60-годишна възраст.

"Тази част от българското население е с нисък процент на ваксинация. Така се предотвратява рискът от това да се заразят. Дали това ще има ефект е съвсем различен въпрос. В резултат на зелените коридори се наблюдава по-голямо желание у хората се да се ваксинират“, каза той.

Аркади Шарков заяви, че кризата по време на третата пандемична вълна в България беше управлявана децентрализирано.

"Имаше много допуснати грешки като забраната на плановия план, постоянното отваряне и затваряне на страната. Имаше прекалено много политика в нещо, към което трябваше да се подхожда технократски", смята здравният експерт.

"Благодарение на лекарите и лечебните заведения кризата беше овладяна“, добави още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга тема от разговора беше свързана с изводите, които българското здравеопазване трябва да си направи след края на пандемията.

"Най-важният извод е подготовката за бъдещи такива пандемии. Във всяко едно лечебно заведение трябва да има готово отделение, което да бъде преобразено веднага  в интензивно или инфекциозно. Фокусът ще се премести от хроничните незаразни заболявания към заразните такива. Трябва да се обърне внимание и на извънболничната помощ“, препоръча гостът.

„Друг важен извод е това дали здравеопазването се възприема като разход, или по-скоро като инвестиция, от която може да бъде извлечена реална стопанска полза“, допълни още Аркади Шарков.

Здравният експерт заяви, че идеята болниците да не са търговски дружества съществува от много време.

"Единствената й цел е да позволи на държавата и общините да субсидират безконтролно лечебни заведения, които не са в добро финансово състояние. Когато говорим за лечебните заведения и тяхното преструктуриране, е по-добре да се замислим върху оптимизационния процес, към който трябва да се стреми държавата", каза още Шарков.

Целия разговор може да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase