Снимка: Pixabay
За да регистрирате свой собствен профил в социалнат амрежа Instagram, трябва да имате навършени поне 13 години. Наскоро стана ясно, че екипът на Марк Зукърбърг разработва версия, която е предназначена за деца между 6 и 12 години, пише БГНЕС.
 
Проектът на Instagram за деца все още е на "много ранен етап", но се поставя въпроса: Ако има тийнейджъри, които заради влиянието на социалните мрежи изпадат в депресия и тревожност, как ще повлияе това на по-малките деца?
 
Концепцията деца да могат да се включват в социалните мрежи не е нещо ново. Именно Facebook лансира през 2017 г. Messenger Kids – приложение, което позволява комуникация на деца с одобрени от техните родители хора. Чрез нея децата имат възможност да общуват в чат или да провеждат видео разговори с одобрен от родителите списък с акаунти
 
От Facebook обещаха, че приложенията за деца няма да включват реклами и няма да се събират данните на децата-потребители. През 2019 г. въпреки това компанията беше атакувана, след като стана ясно, че заради пропуск хиляди деца са разговаряли с хора, които не са били одобрени от техните родители. Facebook разреши проблема като отстрани груповите чатове и коригира грешката в платформата, а Messenger Kids все още е достъпен, пише сайтът zoom.mk.
 
В момента компанията планира да разшири кръга на потребителите с по-малки деца чрез своето приложение Instagram. Статистиката показва, че най-голямата група от потребителите на социалната мрежа е на възраст между 13 и 34 години, което представлява 37% от общия брой потребители на Instagram.
 
Компанията все още не е обявила официално разработването на детското приложение, но експерти твърдят, че то е в резултат на търсенето.
 
Говорители на Messenger Kids казват, че децата все по-често питат родителите си дали може да качат приложения, които биха им помогнали да общуват със своите приятели.
 
"Ние проучваме как децата биха могли да ползват Instagram под родителски надзор, за да могат да следват своите приятели, да откриват нови хобита и интереси и други", каза той.
 
Критиците на социалните мрежи, са силно обезпокоени за неприкосновеността на личния живот на децата и въздействието, което социалните мрежи могат да окажат върху тяхното социално и емоционално състояние.
 
"Facebook е една от най-големите заплахи, когато става въпрос за защитата на децата", смята Раша Абдул-Рахим, един от директорите на Amnesty Tech - дъщерно дружество на Amnesty International.
 
Най-важното, според него, е да се увеличат защитните мерки за децата, които ползват интернет. Остава фактът, че Facebook ще събира личните данни на децата и ще печели от техните подробни профили, смята той.
 
Освен за неприкосновеността на личния живот на децата, много от защитниците на детските права са обезпокоени и за психологическия ефект, който социалните медии могат да окажат върху толкова малки деца. Изследванията показват, че използването на социалните мрежи предизвиква освобождаване на допамин – невротрансмитер, който помага за работата на мозъка и влияе директно върху центровете на удоволствието. Това вещество се произвежда, когато децата тренират, ядат шоколад, употребяват дрога и т.н., затова използването на социалните мрежи може да има негативен ефект върху тях.
 
Приложението на Instagram за деца все още е на етап на разработване и не е определена дата за неговото представяне. 

Коментари Напиши коментар

11

ПроСоТо

преди 1 година

е,обработката трябва да започне колкото може по-рано....Знаете максимата:-"Детето е като един празен лист хартия..Каквото напишеш върху него,това ще му остане докато е живо"....та еврейчето сай погрижило да нема некакви пропуски..Впрочем,той е просто и само "фронтменчето" на "Али Баба и четиридесетте разбойника"..

10

Анонимен

преди 1 година

"Проучете какво искат те - спортни площадки, басейни, възможност да са сред природата."Лол ... не?

9

Свободен

преди 1 година

Аз от 2 месеца съм чист. Изтрих си регистрациите във тези мрежи и съм щастлив. Бях като наркоман всяка свободна секунда бях вътре дори във тоалетната стоях по 30 мин. Първата седмица все исках да вляза пак но го приодолях. Сега съм щастлив а преди това не бях доволен от себе си.